Cibule, česnek, ředkvička a pórek obsahují přírodní ATB allicin, které může zničit zárodky vyvolávající nemoc, aniž by poškodilo bakteriální flóru organismu.
Chrání nějaká zelenina před rakovinou?
Odborníci pro výzkum rakoviny z Technické university v Massachusets zjistili, že vitaminy C a E a sloučeniny zvané indoly, které jsou v hlávkách zelí, kapusty, brokolici a jiných křížokvětých rostlinách, účinně brání působení některých látek, způsobujících rakovinu.
Jak je to s cholesterolem?
Cholesterolu se přičítá odpovědnost za arteriosklerozu, za srdeční záchvaty a jiné nemoci, ale je i nevyhnutelný pro naše zdraví.
2/3 cholesterolu se tvoří v játrech a střevě.
V kůži se cholesterol mění působením ultrafialových paprsků na vitamin D.
Je také prvořadý zdroj pro steroidní hormony nadledvinek.
Čím více užíváme cukr, tím více cholesterolu se tvoří.
Cholesterol se chová různě v závislosti na druhu bílkoviny, ke které se váže.
Lipoproteiny roznášejí cholesterol krví:
LDL s nízkou hustotou transportují 65 %,
VLDL s velmi nízkou 15 %. Ty jsou pravděpodobně odpovědné za srdeční onemocnění. HDL s vysokou hustotou vedou 20 % a mají opačný účinek. Obsahují hlavně lecithin a umožňují přenos bez ucpání arterií.
Je zajímavé, že ženy, které žijí cca o 8 let déle než muži, mají vyšší hladinu HDL.
Které látky zvyšují cholesterol?
Cigarety, káva, stres, HA, rafinovaný cukr, nasycené tuky, polychlorované bifenyly, některé přídavky do potravin.
Které látky snižují cholesterol?
Cibule, syrová a vařená, ne pečená, dále česnek, jogurt, pektin /neloupaná jablka, bílá část slupky citrusových plodů/, sojové boby, syrová mrkev, fazole, nenasycené oleje, chrom, vitaminy C a E, niacin, lecithin.
Co jsou skryté cukry?
V kečupu je o 8 % více cukru než ve zmrzlině.
Mléčný prášek, který si dáváte do kávy obsahuje 65 % cukru v porovnání s 51 % v čokoládě.
I v léčivech je obsažený cukr.
Na etiketách potravin hledejte názvy: fruktosa, glukosa, dextrosa, laktosa, maltosa, sacharosa.
Ochranné systémy, které snižují negativní vliv volných radikálů.
K přírodním antioxidantům patří vitaminy C a E, beta karoten a látky rostlinného původu, tzv. flavonoidy.
Kde flavonoidy najdeme?
Nejvíce v červeném ovoci: třešně, jahody, maliny, brusinky, borůvky, v červeném víně, ale také ve špenátu, brokolici a rajčatech.
V poslední době jsou velice populární listy stromu ginkgo biloba. Je to nejdéle žijící rostlina na zemi, ve zkamenělinách je prokázána již před 300 miliony let.
Léčivé účinky jejích listů jsou popsány již v r. 2800 před Kristem.
Zpracováno podle několika čísel časopisu Practicus
Nový komentář
Komentáře
Simba: Ty jim dáváš
Přírodní antibiotikum bych to asi nenazývala, spíš antimikrobikum. V tom je trošku rozdíl.
tventula: tvrdaska: šikluky
Ronnie: Jo, já taky sežeru všechno, moc si nevybírám
tak to mlusím být zdravá jako řípa... jím totiž od všeho toho, co tu píšou, trochu... páni...
Nokia3210: no vidíš, máš se ještě co učit, mobile
renule77: hlíva je houba. normálně seženeš v Tescu v zelenině, někdy na trzích i normoš sámoškách. má tvar asi jako liška, roste v trsech a je jakoby béžová. trochu žvejkavější, ale neslizne. ideální náhražka masa!
Kalikali: v kečupu je taky spousta dobrejch věcí, ale lepší máš čerstvý rajčata
nebo inhalace horkýho mátovýho nálevu. a česnek navrch, jako pojistka
renule77: pomůže i na rýmu, když ho papáš čerstvej. tak, jak jsem psala. ale na rýmu je nejlepší teplo. bejt v teple a zahřejvat dutiny. rýma povolí třeba když si vlezeš do horký vody nebo když jsi hodně teple oblečená, nebo když... při sexu, když se pěkně zapotíš
To jsem netušila ,že v kečupu je víc cukru než ve zmrzlině.
Je pravda, že česnek je všelék, ale cibule naložená do cukru je taky perfektní hlavně při nastydnutí.
Žábina: tak tomu ver, v kecupu je strasne MOC cukru. Jina by byl kyselej jako stovik
Zkus si vzit lzicku kecupu a pal protlaku
ale třeba fruktóza nebo dextróza jsou mnohem zdravější než třeba sacharóza - čistý, bílý rafinovaný cukr, který projde složitým procesem, kdy je za velmi vysoké teploty zbaven všech cenných látek a "obohacen" o chemické látky, které zdraví rozhodně neprospějí. a díky němu se nám taky kazí zuby a tloustneme.
Sanofi: jojo, a co je sacharidů v chlebu a těstovinách..
Dobrý článek,ale hlavně mě zarážejí ty skryté cukry.
já to beru tak, že je to investice do zdraví... být zdravá se vyplatí.
někomu se příčí přírodní léčba, mě se zase prostě příčí krmit se chemikáliema a léčit se práškama, který potlačujou příznaky nemocí...
podívej se, jaký hrsti prášků do sebe cpou některý (hlavně starší) lidi... a myslíš, že jim to pomůže? všichni jsou stejně nemocný a většinu těch dryjáků berou do konce života (nekvalitního a nemocnýho)...
příroda skrývá spoustu pokladů, který našemu tělu neublížej a pomůžou. není to tady pro nic za nic...
jenže se to tolik nepropaguje protože na tom NIKDO NEVYDĚLÁ... neumíte si vůbec představit, jak obrovské peníze se točí ve farmaceutickém průmyslu a jaké jsou v něm platy... tak proč reklamu na přírodu?
Vivian:
to si nevybereš. třeba ten lišejník jak jsem psala, to je zas tak hořký, že jsem to pravidelně tředí den vzdala, neboť se mi zvedal žaludek, jen se to začlo vařit
. někdo to ale pije v pohodě a vůbec mu to neva. a česnek bych asi taky mohla tak 3 dny.... škoda
jo a Gingko biloba mám taky vyzkoušený (dá se sehnat v kapslích v lékárně) - dobře podporuje soustředění a příznivě ovlivňuje paměť a taky u mě zmírnil pocity nervozity a napětí - vřele doporučuju, stejně jako česnek.
holt Matka Příroda je mocná
emma: většinou nestačí... chce to pravidelně, no prostě jako bereš pravidelně třeba penicilín... jenže tohle je mnohem zdravější, účinnější, s mnohem menším počtem nepříjemných vedlejších účinků (tím nejvýznamnějším je "vůně") a šetrnější k organismu.
, ale když jsem ještě pracovala v kolektivu, byl to trochu problém...
nebo koukni, jak radí kubikm
nám doma naštěstí nevadí, že si tady smrdíme