Na fungování organismu má rozhodující vliv složení mastných kyselin v tucích, ale běžný spotřebitel ho většinou nezná.
Tuky již dlouhodobě přitahují vysokou pozornost odborníků i spotřebitelů, protože jejich nepřiměřená konzumace zvyšuje riziko řady závažných onemocnění.
Tuky by měly tvořit 30–35 % z našeho celodenního příjmu energie, což přestavuje asi 70 g na den.1) Z tohoto množství by měla být maximálně jedna třetina v podobě tzv. nasycených tuků (resp. tuků s převahou nasycených mastných kyselin). Jsou to tuky, které ve větším množství nepůsobí příznivě, zejména na hladinu cholesterolu v krvi a srdečně cévní systém. Dvě třetiny tuku by měly pokrývat tzv. nenasycené tuky (resp. tuky s převahou nenasycených mastných kyselin), které naopak působí pozitivně.2) Běžný spotřebitel většinou nezná složení mastných kyselin tuků a olejů, které používá, a proto jsme otestovali nejčastěji používané tuky a oleje.
Co ukázaly výsledky testování?
Z výživového hlediska je nejlépe hodnocený olej řepkový, vzhledem k nízkému obsahu nasycených mastných kyselin, vysokému obsahu nenasycených mastných kyselin a nejvyššímu zastoupení mastných kyselin řady n-3, jejichž příjem je v naší populaci nedostatečný. Má velice dobrou tepelnou stabilitu a proto má široké uplatnění ve studené i teplé kuchyni. Za ním následuje olej olivový, který nemá tak vhodné složení mastných kyselin jako olej řepkový, ale obsahuje velké množství ochranných látek, zejména antioxidantů. Na třetím místě je hodnocen olej sójový, vzhledem k nízkému obsahu nasycených mastných kyselin a relativně vysokému obsahu mastných kyselin řady n-3.
Často používaní slunečnicový olej má sice nízký obsah nasycených mastných kyselin, ale nemá příliš vysokou tepelnou stabilitu, proto je vhodné jej používat spíše na studenou kuchyni nebo pro kratší záhřev. Složení slunečnicového oleje je z nutričního hlediska rozhodně méně vhodné než složení oleje řepkového, olivového či sójového.
Jako nejméně vhodný pro lidskou výživu vychází kokosový olej, vzhledem k extrémně vysokému obsahu nasycených mastných kyselin a téměř nulovému zastoupení nenasycených mastných kyselin. Tuky živočišného původu sádlo a ghee obsahují velké množství nasycených mastných kyselin, cholesterol a malé množství nenasycených mastných kyselin.
V případě, že hodnotíme nutriční hodnotu i tepelnou stabilitu zároveň, je jednoznačným vítězem olej řepkový.
Více informací na www.olejnadzlato.cz
Nový komentář
Komentáře
je zvlastni, ze jeste pred par lety se hodne propagoval slunecnicovy olej, ze je vhodnejsi na pripravu pokrmu nez repkovy. Asi nejlepsi je nepodlehat vlivum a pouzivat to, co vam radi zdravy rozum
jiný olej nekupuji
Olivový olej jsem zkusila jen jednou a zvedal se mi žaludek,řepkový mi jaksi páchne,takže kupuju jenom slunečnicový.
smrdí mi..nepoužívám ho vůbec
lenig — #2 řepkový mi smrdí, mám raději slunečnicový
už nám zase dozrává řepka
ukrutné množství co se pěstuje se musí dát do reklamy. Ukaždého výrobku se najde něco, co jiné nemají. A o to špatném se nemluví. Nejlepší je vyzkoušet v praxi. Jak se přepaluje, jak z něho co chutná...Můj závěr - není nejlepší
Nespoléhejte na informace z propagačního webu, raději pohledejte na internetu nezávislé zdroje. A nehleďte jen na mastné kyseliny (o nichž toho laici stejně moc nevědí), oleje obsahují řadu dalších látek s pozitivními, negativními či dosud neprozkoumanými účinky...
lenig — #2 Já zas nemám ráda olivový, nějak mi smrdí, nechutná mi a skoro mi vadí, že skoro ve všech TV pořadech o vaření je protěžován
já ho nemám ráda, cítím z něho rybinu a to mi vadí....už léta používám jen slunečnicový a olivový
Kupuji častěji slunečnicový, ale řepkový také.