No možno ani neviete, že tá história má už 5000 rokov. Tradícia totiž hovorí, že olivovník sa nachádzal na Kréte a odtiaľ ho priviezli Feníčania do Kartága v Tunisku a neskôr do Talianska, kde si našli olivy neodmysliteľné miesto v jedálničku Talianov.
Olej, ktorý sa vyrába z olív bol základom výživy už pred niekoľkými tisícročiami. Dnes jeho obľuba ešte stúpla a jedným z dôvodov je určite aj relatívne jeho nízka tučnosť. Viete, že je to jediný olej, ktorý pochádza priamo z dužiny plodu a nie zo semena alebo orechu?
Tento olej nemusí prejsť chemickou úpravou, riedením alebo pridaním rôznych prísad. Na svojej ceste do kuchýň jednotlivých národov prekonali olivy dlhú ale o to zaujímavejšiu púť. Už v starovekom Grécku mala olivová čelenka veľmi cenný význam ako najväčšie vyznamenie pre Gréka, ktorý sa zaslúžil o vlasť, alebo zvíťazil na samotných olympijských hrách.
Olivovým olejom pomazávali Rimania svojho panovníka. A určite viete, že symbolom mieru nie je len biela holubica ale aj olivová halúzka. V samotnom Taliansku sú olivy dodnes veľmi populárne. Zber prebieha v novembri. Je to pre Talianov čas radosti, pretože oznamuje koniec celoročnej práce, prináša peniaze a očakávanie ako bude chutiť jeden z najväčších prírodných drahokamov.
Oliva je vzácna a tajomná surovina a je určite kuchárskym majstrovstvom, aby dodávala jedlu neopakovateľnú chuť.
Nový komentář
Komentáře
femme: černý olivy mi teda nezachutnaly. Připomínalo mi to tu chuť, jako když jsem v první třídě ochutnala temperový barvičky
Ale třeba jsem jen zvolila špatnou značku...
) se podle mě nějak nehoděj...
Olivy mi taky napoprvé vůbec nezachutnaly, ale postupně jsem si je oblíbila. Akorát k tomu martini (
Já radši olivy samotný, na olej je jich škoda
Já miluju černý olivy
, když je vidím, tak se u mě projevuje Pavlovův reflex
Capelucita: Grilovací plát na sporák chci taky, viděla jsem to u Ainslyho Herriota nebo jak se to píše. Já teda maso skoro vůbec nejím a právě proto, když ho třeba dělám pro
ráda to mám co nejrychleji
A papriky se na tom daj taky.
Gabi: na tepelnou úpravu jsou nejlepší tuky s co nejmenším obsahem vody, jinak se přepalují a jsou v malé míře karcinogenní . Vyšší teplotou se ztrácejí i vitamíny.
Na smažení používám sádlo (trochu, tak kávovou lžičku na nepřilnavou pánev),
do salátů potom panenský oliv. olej nebo slunečnicový olej.
Olivový olej používám na vše, nejraději extra panenský. Ale rozhodně to není "nejdražší" olej. Co třeba ořechový nebo sezamový?
Žabina: nějaký slavný kuchař říkal, že to není pravda, že by se olivový olej znehodnocoval tepelnou přípravou, dokonce se na něm dá i smažit. Je to prý jen pověra, protože je dražší, než nějaký obyčejný fritovací olej v plastové láhvi
Kromě oleje na fritování používám jen olivový...
Mám ráda olivy i olivový olej
...používám ho ve studené kuchyni, myslím,že jinak se znehodnocuje...
Olivy a olivový olej jsou nepochybně zdravé, ale já jim nějak nemůžu přijít na chuť
Na olivový olej nedám dopustit.Nejlepší podle mě je řecký,pak italský.Nechutná nám španělský. Olej používám i pro kosmetické účely. A olivy jako takové máme také moc rádi.
Olivový olej si dávám do vany
.Při vaření necítím rozdíl mezi olejem olivovým,nebo nějakým jiným.Ale za čerstva na zeleninu mám raději dýňový olej.Je mnohem chutnější
Olivový olej nám moc chutná.Hlavně v salátech nebo kuřecí maso na ol.oleji-zrovna dneska jsme měli na oběd.