Foto: Kateřina Jašková
Recept na dnešní bábovku je od foodblogerky Kačky, maminky dvou malých dětí, která touhle bábovkou vyřešila chybějící pečivo na snídani. Tak ji zkuste taky, protože my už jsme ji pekli a byla skvělá!
Suroviny
- 3 větší banány (450 g)
- 300 g hladké pšeničné mouky
- 100 g cukru
- 2 vejce
- 190 g polotučného mléka
- 120 g řepkového čí slunečnicového oleje
- 1 kypřící prášek
- špetka soli
- máslo či olej ve spreji a strouhanka na vymazání a vysypání formy
Postup
Troubu si předehřejte na 180 °C, ideálně spodní horní ohřev s horkovzduchem. Do větší mísy dejte oloupané banány a rozmačkejte je vidličkou, přidejte k nim vajíčka, přilijte mléko, olej a důkladně promíchejte.
Připravte si druhou, větší, mísu. Přesejte do ní mouku, přidejte cukr, špetku soli a promíchejte. Do mísy k mouce přidejte banánovou směs a nakonec i kypřící prášek. Všechno důkladně promíchejte a propojte.
Formu na bábovku důkladně vymažte a vysypejte strouhankou a těsto do ní přelijte. Dejte do trouby. Bábovka se bude péct asi 40 minut. Po upečení zkontrolujte bábovku špejlí, měla by být suchá a nemělo by být na ní těsto nalepené.
Po vytažení z trouby ji ihned otočte na mřížku, jako byste ji chtěli vyklopit a dejte přes formu mokrou vyždímanou utěrku. Nechte tak 15 - 20 minut a poté bábovku vyklopte, pokud se nevyklopila sama. Nechte zcela vychladnout a poté můžete krájet.
TIP: Na fotce je na talíři se zkaramelizovanými banány a skyrem. Banány uděláte tak, že v pánvi rozpustíte trochu másla a kousky banánů na něm opečete.
Dobrou chuť přeje Kačka z Milluji.
Foto: Alena Kolaříková
Babiččina olejová bábovka s ovocem
Foto: Jana Nováková
Nový komentář
Komentáře
Bábovky mám ráda, peču je často, tuhle znám je výborná. Taky dělám z jablek...
Bábovky mám ráda, zrovna peču z vaječného koňaku.
Bábovky jsou skvělé. Ráda je peču i vymýšlím nové varianty alias, co dům dal