563d00-dynovka_1.jpeg (292 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Suroviny

  • 1 nepříliš velká dýně Hokkaido (asi 1 kg)
  • 2 středně velké mrkve
  • 1 středně velká petržel
  • 1/4 celeru
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička mletého zázvoru Avokádo
  • 1 lžička mleté kurkumy Avokádo
  • 1/2 lžičky kari indické Avokádo
  • sůl a pepř podle chuti
  • šťáva z 1 citronu
  • krutony z toastového chleba, opečená dýňová semínka a dýňový olej

Postup

Hokaido dýni, mrkev, petržel a celer omyjte, očistěte a nakrájejte na menší kousky. Hokkaido dýně není třeba loupat, ale ostatní kořenovou zeleninu ano.
V hrnci rozehřejte olivový olej. Přidejte na jemno nakrájenou cibuli a restujte do sklovata. Poté přidejte nasekaný česnek, mletý zázvor, kari prášek a krátce orestujte, aby se uvolnila vůně koření.
Přidejte nakrájenou dýni a kořenovou zeleninu do hrnce a zalijte zeleninovým vývarem. Přiveďte k varu a vařte přibližně 25 minut, dokud všechna zelenina nezměkne.
Jakmile je zelenina měkká, rozmixujte polévku ponorným mixérem do hladka.
Polévku osolte, opepřete podle chuti a přidejte šťávu z citronu pro zvýraznění chuti.
Polévku podávejte horkou, ozdobenou krutony, dýňovými semínky a dýňovým olejem.
Díky použité kořenové zelenině bude tahle dýňová polévka zase chutnat trochu jinak.

Dobrou chuť přeje Elly.