Foto: Alena Kolaříková
Suroviny
- 1 nepříliš velká dýně Hokkaido (asi 1 kg)
- 2 středně velké mrkve
- 1 středně velká petržel
- 1/4 celeru
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 500 ml zeleninového vývaru
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mletého zázvoru Avokádo
- 1 lžička mleté kurkumy Avokádo
- 1/2 lžičky kari indické Avokádo
- sůl a pepř podle chuti
- šťáva z 1 citronu
- krutony z toastového chleba, opečená dýňová semínka a dýňový olej
Postup
Hokaido dýni, mrkev, petržel a celer omyjte, očistěte a nakrájejte na menší kousky. Hokkaido dýně není třeba loupat, ale ostatní kořenovou zeleninu ano.
V hrnci rozehřejte olivový olej. Přidejte na jemno nakrájenou cibuli a restujte do sklovata. Poté přidejte nasekaný česnek, mletý zázvor, kari prášek a krátce orestujte, aby se uvolnila vůně koření.
Přidejte nakrájenou dýni a kořenovou zeleninu do hrnce a zalijte zeleninovým vývarem. Přiveďte k varu a vařte přibližně 25 minut, dokud všechna zelenina nezměkne.
Jakmile je zelenina měkká, rozmixujte polévku ponorným mixérem do hladka.
Polévku osolte, opepřete podle chuti a přidejte šťávu z citronu pro zvýraznění chuti.
Polévku podávejte horkou, ozdobenou krutony, dýňovými semínky a dýňovým olejem.
Díky použité kořenové zelenině bude tahle dýňová polévka zase chutnat trochu jinak.
Nový komentář