Ovocné letní osvěžení
Ovoce je důležitou součástí našich jídelníčků a zároveň něčím, po čem v letních měsících rádi sáhneme. Díky vrcholící sezóně máme na výběr to nejčerstvější a nejsladší ovoce z celého roku. Existuje spousta způsobů, jak v tomto období ovoce konzumovat – čerstvé, v podobě chlazených smoothies nebo jako chutnou alternativu zmrzliny! Na její výrobu můžete použít jakékoliv ovoce vás napadne, fantazii se meze nekladou. Sezónní klasika v podobě malin obsahuje zinek, železo, sodík a mnoho dalších prospěšných prvků. Období jahod už je sice po svém vrcholu, ale v obchodech na ně narazíte i tak. Jahody jsou bohaté na vlákninu a obsahují také vitamin C. Zajímavým zpestřením je exotické ovoce jako banány, které v hojném množství mimo vitamin C obsahují také draslík, nebo mango, které obsahuje vitaminy C a E [1]. Tak co, po které kombinaci ovoce se rozhodnete sáhnout?
Foto: Shutterstock
Ještě než začneme…
Pro přípravu nanuků budete potřebovat formičky na nanuky – ideálně takové, kde se dají jednotlivé nanuky oddělit. Pokud takové doma nemáte, můžete využít například kelímky od jogurtů, do kterých zapíchnete dřevěná nanuková dřívka. Dalším důležitým pomocníkem je také mixér.
Formičky naplňte ovocnou směsí cca do ¾ – nanuky se vám poté budou lépe vyndávat. Když bude směs ve formičce dostatečně zmrzlá, dejte ji na pár sekund pod teplou vodu, je to trik, který pomůže hotový nanuk snadno dostat ven.
A radou na závěr – rozhodně nemusíte lpět na konkrétních surovinách. Místo jogurtu lze použít tvaroh, zakysanou smetanu, podmáslí či kvalitní kokosové mléko. Pokud máte chuť experimentovat více, můžete ovoce kombinovat také s některými druhy zeleniny, například s řepou. Ovoce také skvěle funguje s některými bylinkami – například s meduňkou, mátou či s bazalkou!
Jahodovo-mangové nanuky
Suroviny:
- 1 zralé mango
- hrst jahod
- lžíce javorového sirupu či medu
- dřevěné nanukové dřívko + formičky
Postup:
Mango oloupeme, zbavíme pecky, nakrájíme na kostky a rozmixujeme v nádobě tyčovým mixérem. Jahody omyjeme a očistíme. Rozmixujeme společně se lžící javorového sirupu či medu. Poté plníme na střídačku do formiček na nanuky – dáme vrstvu mangového pyré následovanou vrstvou jahodového pyré a opakujeme tak dlouho, dokud nejsou formičky plné. Následně vložíme na několik hodin do mrazáku.
Foto: Shutterstock
Banánové nanuky
Suroviny:
- menší banány nebo banány překrojené napůl
- kvalitní čokoláda
- kokos či drcené ořechy na posypání
- dřevěné nanukové dřívko
Postup:
Banány oloupeme, pokud jsou moc velké, rozkrojíme je napůl, umístíme na tác a v místě řezu zapíchneme nanukové dřívko. Takto připravené je dáme na několik hodin zmrazit. Po nějaké době si rozpustíme kvalitní čokoládu a zmražené banány v ní po jednom namáčíme. Na závěr je posypeme kokosem či ořechy nebo necháme čistě čokoládové a opět necháme alespoň na 30 minut zamrazit.
Malinovo-jogurtové nanuky
Suroviny:
- 500 g hustého bílého jogurtu
- vanilkový extrakt
- 300 g malin
- javorový sirup nebo med
- dřevěné nanukové dřívko + formičky
Postup:
Maliny rozmixujeme, přidáme jogurt, vanilkový extrakt a dle chuti javorový sirup či med. Vše ještě promixujeme. Směs nalijeme do formiček a necháme v mrazáku přes noc zatuhnout.
Nestlé pro zdraví dětí
Foto: Shutterstock
[1] Kolářová, J. (2024). Dobroty plné zdraví. Nestlé pro zdraví dětí
Nový komentář