Kulajda je podzimní polévka, na kterou použijte samé čerstvé, právě dozrálé suroviny. Právě se totiž vyorávají brambory, v lese se sbírají houby, kopr se sklízí ze zahrádek.
Jak na dokonalé ztracené vejce?
Ztracené vejce, které má dokonalý tvar a je skvěle uvařené? Prozradíme vám jednoduchou fintu. Stačí vám potravinová fólie a malá miska. Utrhněte si kus potravinové folie a tu rozprostřete do misky. Miska musí být tak velká, aby se do ní vešlo jedno vajíčko. Do folie opatrně vyklepněte jedno vajíčko. Utrhněte si ještě malý proužek fólie, který zpracujte do podoby provázku. Fólii vytvarujte do „pytlíčku“ kolem vajíčka a těsně nad vajíčkem zavažte foliovým provázkem. Pevně utáhněte.
Dejte vařit vodu. Až začne bublat, vložte do ní pytlík s vajíčkem a vařte přesně tři minuty. Vajíčko nechejte dvě minuty vychladnout, ustřihněte uzlík a opatrně vybalte z folie. Přendejte do talíře s kulajdou.
Suroviny
- 300 g brambor
- houby z lesa, podle chuti a momentálního stavu spíže či mrazák
- 250 g husté kysané smetany
- čerstvý kopr
- sůl a trochu kmínu
- 5 kuliček nového koření
- 10 kuliček černého pepře
- 2 bobkové listy
- 3 lžíce hladké mouky
- ocet na okyselení, když se vám zdá málo kyselá od smetany
- vejce (podle počtu strávníků)
- vývar (ideálně zeleninový)
Postup
Nejprve si oloupejte brambory. Nakrájejte na menší kousky. Houby očistěte a nakrájejte na plátky.
Brambory dejte, spolu s houbami, vařit do vývaru, do kterého přidejte i všechno koření - kmín, nové koření, bobkový list i černý pepř. Vařte do změknutí brambor.
V misce rozmíchejte smetanu s troškou hladké mouky, na zahuštění. Až jsou brambory uvařené, přilijte do nich smetanu s hladkou moukou. Můžete dochutit solí, případně octem. Povařte 15 minut.
Úplně nakonec do kulajdy přisypejte nasekaný kopr.
Důkladně promíchejte a už nevařte.
Na talíři přidejte do polévky ztracené vejce a ozdobte čerstvým koprem.
Nový komentář