Zdroj foto: Shutterstock
Monstera skvostná je asi tím druhem monstery, který se lidem nejčastěji vybaví, když se o monsteře obecně hovoří. Jejím poznávacím znamením jsou velké listy, které jsou u starších monster dělené. Otvory připomínající tvarem srdce jsou pouze u mladých monster skvostných. V domácích podmínkách může vyrůst až do výšky několika metrů, ovšem ve své domovině, kterou je Střední Amerika, dorůstá do výšky až čtyřiceti metrů.
A právě vysoká vzdušná vlhkost a teploty dosahující 40 °C jsou potřebnými podmínkami pro to, aby monstera skvostná vykvetla a následně plodila ovoce, které se svou chutí přibližuje sladkému exotickému ovoci, jakým je banán, ananas, mango nebo papája. Toto ovoce je však nutné jíst až po jeho úplném dozrání, jelikož v nezralém stavu je kvůli obsahu krystalů šťavelanu vápenatého mírně jedovaté. Stejně jako zbytek rostliny. Proto by se rostlina neměla nacházet na místech, kde se k ní dostanou malé děti či domácí mazlíčci. Zralost ovoce monstery skvostné se pozná podle odpadajících šupin plodu a také specifické vůně.
Zdroj foto: Shutterstock
Ovoce se v našich podmínkách nejspíše nedočkáme, ale jak se o tuto monsteru starat, aby co nejvíce prospívala?
Rostlina potřebuje dostatek prostoru a časem pro ni bude vhodná také opěrná konstrukce. Dopřejte jí světlé místo, avšak s nepřímým slunečním svitem. Zalévat monsteru stačí jednou týdně nebo ještě lépe podle stavu půdy (po týdnu zjistěte její stav a v případě, že je půda suchá, zalijte). Velkou službu ji prokážete rosením, které dodá listů potřebné zvlhčení. Od jara do podzimu pak uvítá také hnojení.
Monstera skvostná má také mnoho zajímavých kultivarů. Oblíbené je například panašování, díky kterému získala rostlina žíhání či částečně bílou barvu. Panašovaná monstera není ale snadno k sehnání a není tedy ani nejlevnější. Za jeden řízek můžete dát i několik tisíc.
Zdroj foto: Shutterstock
Zdroj info: drevostavitel, hobbio, pokojovky, dumazahrada
Nový komentář