Šéfkuchař Darren McGrady zavzpomínal na dobu, kdy pracoval v kuchyni britské královské rodiny prostřednictvím knihy Jíst královsky: Recepty a vzpomínky z palácové kuchyně. Nejprve pracoval pro královnu Alžbětu II. a potom se stal osobním kuchařem princezny Diany, která podle něj obzvlášť milovala chlebový pudink, který je jedním z klasických britských dezertů.
V knize se šéfkuchař se čtenáři podělil o recept, který na svém webu zveřejnil magazín Insider.
Suroviny:
- 1/4 hrnečku likéru Amaretto
- 85 gramů rozinek
- 12 plátků bílého toastového chleba bez kůrky
- 1/2 rozpuštěného másla
- 9 žloutků
- 2 lžičky vanilkové pasty
- 3/4 hrnečku cukru
- 1/2 hrnečku mléka
- 2 smetany ke šlehání
- 2 lžíce krupicového cukru (ke karamelizaci)
- 85 gramů lehce opražených mandlí
- 2 lžíce moučkového cukru
Postup:
Den předem namočte rozinky do likéru a zakryjte nádobu fólií.
Čtyři plátky toastového chleba nakrájejte na kostičky a těmi vyložte dno vymazané zapékací misky. Na chléb nasypte hrozinky a zalijte zbylým likérem. Zbylý chléb nakrájejte na trojúhelníky a každý potřete rozpuštěným máslem a naskládejte do misky. Zalijte zbytkem másla.
V jiné misce smíchejte žloutky, vanilkovou pastu a cukr a vyšlehejte. Přiveďte k varu mléko a smetanu a poté odstavte. Následně mléko se smetanou pomalu přilévejte do žloutkové směsi a u toho směs míchejte. Vajíčka se smetanou nalijte na chléb a nechte asi dvacet minut uležet.
Na plech dejte trochu vody, do ní posaďte zapékací misku a pečte při teplotě 180 °C půl hodiny až 45 minut. Zkrátka do doby, než obsah misky zezlátne a zpevní se.
Poté povrch poprašte dvěma lžícemi cukru krystal a nechte ještě pět minut zkaramelizovat, popřípadě použijte k tomu určenou pistoli.
Následně ještě posypte dvěma lžícemi moučkového cukru a plátky opražených mandlí a nechte vychladnout.
Zdoje: Insider, Jíst královsky: Recepty a vzpomínky z palácové kuchyně
Nový komentář
Komentáře
Je to opravdu vynikající.
To je ale velmi zavádějící titulek. :) Dělá dojem, že je to nějaký levný chudák dezert, a ono je tam devět žloutků a půl litru šlehačky, kromě jiného. :D Bude to tučná, sladká a ne úplně levná kalorická bomba :) A ano, jak se znám, tak to zkusím udělat. Ale ten nadpis "dezert z obyčejného chleba" je trošku podfuk na čtenáře, paní Lichnovská
.