61d57e88e1b7dcl.jpgIlustrační foto: Shutterstock

Šéfkuchař Darren McGrady zavzpomínal na dobu, kdy pracoval v kuchyni britské královské rodiny prostřednictvím knihy Jíst královsky: Recepty a vzpomínky z palácové kuchyně. Nejprve pracoval pro královnu Alžbětu II. a potom se stal osobním kuchařem princezny Diany, která podle něj obzvlášť milovala chlebový pudink, který je jedním z klasických britských dezertů.

V knize se šéfkuchař se čtenáři podělil o recept, který na svém webu zveřejnil magazín Insider.

Suroviny:

  • 1/4 hrnečku likéru Amaretto
  • 85 gramů rozinek
  • 12 plátků bílého toastového chleba bez kůrky
  • 1/2 rozpuštěného másla
  • 9 žloutků
  • 2 lžičky vanilkové pasty
  • 3/4 hrnečku cukru
  • 1/2 hrnečku mléka
  • 2 smetany ke šlehání
  • 2 lžíce krupicového cukru (ke karamelizaci)
  • 85 gramů lehce opražených mandlí
  • 2 lžíce moučkového cukru

Postup:

Den předem namočte rozinky do likéru a zakryjte nádobu fólií. 

Čtyři plátky toastového chleba nakrájejte na kostičky a těmi vyložte dno vymazané zapékací misky. Na chléb nasypte hrozinky a zalijte zbylým likérem. Zbylý chléb nakrájejte na trojúhelníky a každý potřete rozpuštěným máslem a naskládejte do misky. Zalijte zbytkem másla.

V jiné misce smíchejte žloutky, vanilkovou pastu a cukr a vyšlehejte. Přiveďte k varu mléko a smetanu a poté odstavte. Následně mléko se smetanou pomalu přilévejte do žloutkové směsi a u toho směs míchejte. Vajíčka se smetanou nalijte na chléb a nechte asi dvacet minut uležet.

Na plech dejte trochu vody, do ní posaďte zapékací misku a pečte při teplotě 180 °C půl hodiny až 45 minut. Zkrátka do doby, než obsah misky zezlátne a zpevní se.

Poté povrch poprašte dvěma lžícemi cukru krystal a nechte ještě pět minut zkaramelizovat, popřípadě použijte k tomu určenou pistoli.

Následně ještě posypte dvěma lžícemi moučkového cukru a plátky opražených mandlí a nechte vychladnout.

Zdoje: Insider, Jíst královsky: Recepty a vzpomínky z palácové kuchyně