V obchodě koupené zmrzliny bychom měly kupovat velmi výjimečně. Svým složením jsou zdravé stravě podobné opravdu jen z dálky. Pokud se tomuto pokušení neubráníte, vyhněte se těm produktům, které jsou plné tučné smetany a vybírejte spíše z ovocných variant. V každém případě ale uděláte nejlépe, když si zmrzlinu doma vyrobíte sama, budete tak mít kontrolu nad tím, co vše je v ní obsaženo a chuťově se jí koupené zmrzliny také vyrovnají jen stěží.
Domácí zmrzlina
- Léto je obdobím šťavnatého ovoce i zeleniny, tak proč toho nevyužít? Ideální jsou třeba jahody, borůvky, rybíz nebo maliny. Stačí si rozmixovat svou oblíbenou kombinaci ovoce a nechat zmrznout.
- V současnosti jsou k těmto účelům hojně k dostání speciální tvořítka na nanuky, které, když jednou vyzkoušíte, už nikdy nebudete chtít nanuky z obchodu.
- Ovoce můžete obohatit o jogurt, tvaroh, zakysanou smetanu nebo kefír, tyto mléčné produkty totiž mají ochlazující efekt a vytvoří jemnou chuť.
JAHODOVÉ POKUŠENÍ
Ingredience:
3 banány
500 g jahod (mražených nebo čerstvé zamrazte společně s banány)
50 g kešu
1 lžíce stéviového sladidla nebo 2–3 lžíce medu
Citrónová šťáva
Postup:
Kešu namočte na 4 hodiny nebo přes noc do vlažné vody. Banány oloupejte, nakrájejte na kolečka a nechejte zamrazit. Nejprve rozmixujte kešu, sladidlo a trochu citronové šťávy. Zmražené banány vložte do mixéru a mixujte s jahodami, dokud nevznikne zmrzlinová hmota. Nakonec zapracujte kešu krém a podávejte.
„Další verzí zmrzliny jsou mixované jahody (na 30 g) s kokosovým mlékem (1 šálku) a 2 lžícemi jahodové dietní marmelády. Po 4–8 hodinách v mrazničce a asi 15 minutovém odstátí je směs připravená ke konzumaci," radí dietní variantu Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE.
BORŮVKOVÉ MÁMENÍ
Suroviny na tři nanuky:
250 g nízkotučného tvarohu
Nízkokalorický pudink vanilka
100 g borůvek
Postup:
V míse vyšlehejte dohladka tvaroh s dvěma lžícemi vanilkového pudinku. Přidejte borůvky a směs rozmixujte mixérem. Vytvořeným krémem naplňte formičky na nanuky a nechejte v mrazničce zmrznout cca tři hodiny, až bude nanuk pevný. Při vyklápění nanuků si můžete pomoci tak, že formičku přelijete teplou vodou, nanuk tak lépe povolí.
Nový komentář
Komentáře
Super inspirace.
Zajímavé recepty na zmrzlinu - už jsem na jahodové pokušení dostala chuť!