DSC_6913.jpg (101 KB)

A když se do grilování zeleniny pustíte, tak má často větší úspěch než všechny krkovičky, kuřecí prsa a hermelíny. Stačí ji jen dobře dochutit.

Grilovanou zeleninu můžete podávat po kouscích nebo ji použít do zajímavého salátu.

Jaká zelenina je skvělá na gril?

  • lilek
  • cuketa
  • patison
  • mrkev
  • paprika
  • rajčata 
  • kukuřičné klasy
  • brambory 
  • cibule i šalotka
  • chřest
  • petržel 
  • celer
  • houby

Naše tipy na tu nejlepší zeleninu na grilu

  • Brambory grilujte syrové na tenké plátky, v marinádě nebo pokapané olejem. Větší kusy brambor před grilováním uvařte, ne příliš doměkka. 
  • Rajčata grilujte velká a masitá. Chcete grilovat cherry rajčata? Napíchněte je před grilováním na špízy.
  • Cuketu i lilek nechejte před grilování „vypotit“. Nakrájejte je na kolečka nebo dlouhé plátky, lehce osolte a nechejte z nich vyjít vodu. Osušte a až poté kořeňte a grilujte.
  • Nezapomínejte na olej. Ten často pomáhá vstřebávání vitamínů ze zeleniny a dodává jí chuť navíc. Používejte svůj oblíbený, může být i dochucený. 
  • Nesnažte se přebít přirozenou chuť zeleniny. Většině druhů stačí sůl, špetka pepře, případně čerstvé bylinky, kterými zeleninu posypejte až po ugrilování.
  • Solte raději po ugrilování, ideální je hrubozrnná sůl z mlýnku.
  • Na některé druhy zeleniny se po ugrilování hodí kousek másla. Třeba na kukuřici, chřest nebo mrkev. 

Grilovaná mrkev

Mrkev na grilu je úplně geniální. Pěkně zkaramelizuje, lehce změkne, ale přesto zůstane křupavá. 

IMG_0317.jpg (106 KB)

  • 4 velké mrkve - oloupané
  • 100 ml pomerančového džusu
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • čerstvý nasekaný kopr
  • 50 g másla
  • špetka soli
  • cayenský pepř

Na gril dejte zahřívat pánvičku a dejte do ní máslo. Přidejte džus, třtinový cukr a nechejte probublávat. Promíchávejte. Mrkve nakrájejte na plátky nebo špalíčky a dejte grilovat. Až změní barvu, lehce dožluta, stáhněte marinádu z grilu, vsypejte do ní nasekaný kopr a ugrilované mrkve. Promíchejte a nechejte deset minut v marinádě. Podávejte s masem nebo bez.

Dobrou chuť přeje Elly.

Naše tipy na grilované bezmasé pochoutky

Grilovaný salát s cizrnou

salatscizrnou.jpg (100 KB)

Grilované plněné cukety

cukety2.jpg (83 KB)

Grilované cuketové roládky s Lučinou

cuketa1.jpg (62 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Reklama