A když se do grilování zeleniny pustíte, tak má často větší úspěch než všechny krkovičky, kuřecí prsa a hermelíny. Stačí ji jen dobře dochutit.
Grilovanou zeleninu můžete podávat po kouscích nebo ji použít do zajímavého salátu.
Jaká zelenina je skvělá na gril?
- lilek
- cuketa
- patison
- mrkev
- paprika
- rajčata
- kukuřičné klasy
- brambory
- cibule i šalotka
- chřest
- petržel
- celer
- houby
Naše tipy na tu nejlepší zeleninu na grilu
- Brambory grilujte syrové na tenké plátky, v marinádě nebo pokapané olejem. Větší kusy brambor před grilováním uvařte, ne příliš doměkka.
- Rajčata grilujte velká a masitá. Chcete grilovat cherry rajčata? Napíchněte je před grilováním na špízy.
- Cuketu i lilek nechejte před grilování „vypotit“. Nakrájejte je na kolečka nebo dlouhé plátky, lehce osolte a nechejte z nich vyjít vodu. Osušte a až poté kořeňte a grilujte.
- Nezapomínejte na olej. Ten často pomáhá vstřebávání vitamínů ze zeleniny a dodává jí chuť navíc. Používejte svůj oblíbený, může být i dochucený.
- Nesnažte se přebít přirozenou chuť zeleniny. Většině druhů stačí sůl, špetka pepře, případně čerstvé bylinky, kterými zeleninu posypejte až po ugrilování.
- Solte raději po ugrilování, ideální je hrubozrnná sůl z mlýnku.
- Na některé druhy zeleniny se po ugrilování hodí kousek másla. Třeba na kukuřici, chřest nebo mrkev.
Grilovaná mrkev
Mrkev na grilu je úplně geniální. Pěkně zkaramelizuje, lehce změkne, ale přesto zůstane křupavá.
- 4 velké mrkve - oloupané
- 100 ml pomerančového džusu
- 3 lžíce třtinového cukru
- čerstvý nasekaný kopr
- 50 g másla
- špetka soli
- cayenský pepř
Na gril dejte zahřívat pánvičku a dejte do ní máslo. Přidejte džus, třtinový cukr a nechejte probublávat. Promíchávejte. Mrkve nakrájejte na plátky nebo špalíčky a dejte grilovat. Až změní barvu, lehce dožluta, stáhněte marinádu z grilu, vsypejte do ní nasekaný kopr a ugrilované mrkve. Promíchejte a nechejte deset minut v marinádě. Podávejte s masem nebo bez.
Dobrou chuť přeje Elly.
Naše tipy na grilované bezmasé pochoutky
Grilované cuketové roládky s Lučinou
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Mně chutná na grilu nejvíc cuketa. Pěstuju si vlastní a mohla bych ji jíst klidně každý den :-D . Máme dobrý gril , takže je radost něco grilovat. Kromě cukety mi také chutná grilovaný hermelín, ale nepohrdnu ani naloženým masem a čas od času i klobásou, ale to je spíš manželova parketa :-) .
Grilovanou zeleninu také miluji. Ještě štěstí, že toto léto konečně můžeme na zahradě grilovat ostošest. Manžel si totiž na začátku léta pořídil nový gril, který si vybral podle hodnocení na http://www.levny-zahradni-gril.cz/ a je to úplně jako když dítěti koupíte novou hračku. S grilem teď pomalu tráví víc času, než se mnou.
Dobrý den, prosím je tu nějaký odborník, který by mi poradil, jaký vybrat kvalitní menší gril, na menší dvorek?
Já miluji grilovanou zeleninu. Teď ji máme často s masem, protože grilujeme na terase, koupili jsme zahradní krb vypadá hodně dobře https://www.zeleneudoli.cz/norman-atlas-zahradni-krb-x16129
Já grilovanou zeleninu přímo miluju! :-) Ze všeho nejradši mám asi grilovanou cuketu nebo chřest. Už se těším až zase budeme moci na zahradě grilovat. Letos se dokonce chystáme pořídit nový gril. Teď máme takový malý a na ten se toho moc nevejde. Chtělo by to nějaký větší. Už jsme se dívali na nějaké srovnání grilů a máme pár favoritů. :-)
zbožňuji grilovanou zeleninu
Mám ráda brambory s cibulí, cuketu a papriku, Papriku jen červenou, žlutá a zelená nejsou na grilu nic moc.
u nás brambory, paprika a jabko
Grilovat můžeme všechnu zeleninu, u nás teď letí cuketa...
Grilovanou zeleninu mám moc ráda jako přílohu.
Všechna zelenina je dobrá , ale teď u nás vítězí lilek.