Určitě víte, jestli má raději moučníky z kynutého těsta nebo svěží dezerty z mascarpone. Nebo miluje bábovky? Dává přednost nadýchaným roládám? Pro každého máme na našem magazínu vyzkoušený zamilovaný recept.
Valentýnská čokoládová bábovka s granátovými jablky
- 3 vejce
- 250 g třtinového cukru
- 125 g rozpuštěné Hery máslová příchuť
- 120 g bílého jogurtu
- 250 g polohrubé mouky
- 50 g holandského kakaa
- 1 lžička jedlé sody
na ozdobení - 150 g smetany ke šlehání
- 100 g čokolády s vysokým obsahem kakaa
- granátové jablko
Připravte si kuchyňského robota se šlehací metlou. Do jeho mísy vyklepněte vejce a přidejte cukr. Šlehejte na vysoké otáčky, dokud nebudete mít krémovou světlou směs.
Přidejte rozpuštěnou Heru, bílý jogurt a promíchejte.
Ve vedlejší misce smíchejte mouku, kakao a jedlou sodu. Vmíchejte do tekuté směsi. Umíchejte hladké těsto.
Bábovkovou formu vymažte Herou a vysypejte polohrubou moukou. Vlijte do ní těsto a vložte do trouby vyhřáté na 175 °C. Pečte 40 minut. Bábovka bude po upečení uvnitř ještě lepivá, takže u tohoto receptu vám nepomůže test se špejlí. Upečená bábovka bude zatažená po povrchu a uvidíte, jak se odlepuje od formy.
Bábovku nechejte asi 15 minut vychladnout a vyklopte.
Na plotně si v hrnci přiveďte k varu smetanu. Až začne vařit, plotnu vypněte a smetanu stáhněte z plotny. Nalámejte do smetany čokoládu a nechejte pět minut. Rozmíchejte metličkou. Vznikne čokoládová poleva, kterou polijete celou bábovku.
Z granátového jablka vyloupejte červená zrníčka a těmi bábovku posypejte. Můžete ji ještě ozdobit čerstvým ovocem – malinami, jahodami, borůvkami.
Dobrou chuť přeje Elly.
Valentýnské inspirace na našem magazínu

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Pečení je radost.
Nový komentář
Komentáře
mňam, to by bylo pro chlapa snad i škoda
Dobrý recept.
U nás se Valentýn neslaví, ale peče dost často. Musím se tu zastat elly. Pokud tu je uveřejněn nějaký recept, je důležité dodržovat postup a volit uvedené suroviny. Když budu volit náhražky, kýžený efekt to mít nebude.
Valentýn je pro někoho slavnostní den, tudíž jednou se peněženka nezruinuje.
Kynutá skořicová srdíčka jsem už pekla a jsou vynikající.

Roláda vypadá skvěle.
Vypadá dobře, vyzkouším :-)
Tak nevím, jestli je dobré kupovat drahé suroviny, zda ta granátová jablka udělají takový zázrak, já tam někdy nakrájím obyčejná jablka, bábovka je odlehčená a dobrá.
Elly sem dává samé drahé suroviny, což si myslím, není důvodem k úspěšnému výsledku výrobku a navíc každý se snaží vařit co nejlevněji, alespoň to je můj případ důchodkyně
já bych bral bábovku bez granátového jabka