Suroviny
- 500 g polohrubé mouky
- špetka soli
- 1 lžíce cukru
- 1 vejce
- 1/4 kostky droždí (cca 10 g)
- 250 ml vlažného mléka
- jahody
Postup
Do vlažného mléka vmíchejte cukr a rozdrobte droždí. Na teplém místě nechejte vzejít kvásek. Pracujte s ním, až budou na povrchu bublinky.
Promíchejte mouku se špetkou soli a přilijte kvásek. Přidejte vejce. Ručně, v kuchyňském robotu nebo v pekárně, vypracujte hladké nelepivé těsto. To nechejte hodinu kynout na teplém místě.
Teď máte dva způsoby jak s těstem pracovat. Buď celé těsto (nebo jeho polovinu) rozválejte na placku. Z té vykrajujte skleničkou kolečka. Na každé kolečko dejte ovoce, zabalte do těsta, pevně uzavřete a uválejte v ruce pěknou kuličku. Kuličky naskládejte na pracovní plochu a nechejte ještě dvacet minut kynout.
Nebo trhejte kousky těsta, ty rozválejte na tenkou placku (tvar se mi osvědčil spíš obdélník), do té zabalte jahodu. Pořádně zmáčkněte spoje. Kuličky naskládejte na pracovní plochu a nechejte ještě dvacet minut kynout.
Ve velkém, klidně nižším hrnci, si dejte vařit vodu se špetkou soli. Až začne vřít, vhoďte do ní knedlíky. Mírně snižte var a vařte tak dlouho, až knedlíky vyplavou na povrch.
Vařte ještě asi tři až čtyři minuty.
Knedlíky můžete vařit také v páře. Jsou nadýchanější a mají krásný tvar. Vařte je na pařáčku vyloženém plátnem (nebo utěrkou). Knedlíky skládejte s rozestupy, zvětší se. Vařte nad párou 15 - 20 minut.
Hotové knedlíky dejte na talíř a dochuťte podle sebe. Někdo je má rád s mákem, cukrem a máslem, jiný s tvarohem, opečenou strouhankou nebo nastrouhaným perníkem.
Aby byly knedlíky krásně nadýchané
- nenechejte těsto překynout
- používejte hrubou nebo polohrubou mouku
- vařte je v dostatečném množství vody nebo v páře
- nesmíte je převařit
- po vyndání z vody je propíchněte vidličkou
Dobrou chuť přeje Elly.
Když se vám nechce zdržovat s plněnými knedlíky, tak jsou skvělé i knedlíky s ovocnou omáčkou.
Tvarohové knedlíky s ovocnou omáčkou
Foto: Alena Kolaříková
Kynuté knedlíky s jahodami a tvarohem
Foto: Jana Nováková
Nový komentář