Brownies jsou populární čokoládový dezert, který má své kořeny v USA. Jejich vznik se často spojuje s koncem 19. století a jedním z nejznámějších příběhů je spojen s Palmer House Hotel v Chicagu. Tento hotel měl významnou roli při přípravě prvního brownie, kdy hotelová manažerka Bertha Palmer požádala svého šéfkuchaře, aby vytvořil dezert, který by byl vhodný do obědového boxu pro návštěvnice Světové výstavy v roce 1893. Cílem bylo něco sladkého, co se snadno přenášelo a nebylo příliš drobivé jako koláče
První recept na brownie obsahoval jednoduché ingredience jako čokoládu, máslo, cukr, vejce a mouku. Zajímavostí je, že původní verze obsahovala také ořechy a meruňkovou polevu, což je dodnes součástí originální receptury Palmer House Brownie
Dnes jsou brownies oblíbené po celém světě a existuje mnoho variant – od tradičních fudgy brownies, které jsou uvnitř vláčné, až po cakey brownies, které připomínají konzistenci koláče. Jejich popularita tkví především v jednoduchosti přípravy a výrazné čokoládové chuti, kterou si milovníci sladkého oblíbili.
Foto: Alena Kolaříková
Suroviny
- 150 g vlašských ořechů
- 250 g přezrálých banánů
- 200 g kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa
- 200 g změklého másla
- 200 g třtinového cukru
- 4 vejce
- 250 g hladké mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 2 lžíce kakaa
- špetka soli
Postup
Do hrnce dejte na kousky nakrájené máslo a nalamánou čokoládu nebo čokoládové pecičky. Pomalu zahřívejte, až se obojí rozpustí a vznikne čokoládová směs. Nechejte mírně prochladnout a vlijte do mísy. Buď vám může pomoct robot nebo můžete těsto umíchat ručně. Přidejte do teplé čokolády cukr a šlehejte dokud se nerozpustí. Vyklepněte do směsi vajíčka, přidejte rozmixované banány a smíchejte.
Promíchejte mouku s práškem do pečiva, kakaem a špetkou soli. Vmíchejte do čokoládové směsi. Nakonec přimíchejte nasekané ořechy.
Vlijte do zapékací misky, o rozměru přibližně 35 x 25 cm, kterou jste vyložili pečícím papírem. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, přibližně půl hodiny.
Vyndejte z trouby, nechejte vychladnout a podávejte.
Dobrou chuť přeje Elly.
Zdroj informací: autorský recept, chocolateuniversityonline.com
Nový komentář