IMG_20210221_125540.jpg (132 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Když upečete několik druhů (nejen) masových rolád, nakrájíte je na tenké plátky a pěkně naaranžujete na talíř, máte krásné občerstvení. Masové rolády můžou doplnit rolády sýrové, špenátové, ale také na tenko nakrájená pečená sekaná. Ta je vždycky velice oblíbená. Můžete ji upéct obyčejnou nebo dovnitř zapéct párek, klobásu, vajíčko nebo kousky zeleniny.

Směs na sekanou můžete zamotat také do najemno rozklepaného kuřecího nebo vepřového masa. Uprostřed bude super třeba debrecínský párek.

Skvělá domácí sekaná

  • 500 g vepřové plece
  • 500 g vepřové krkovičky
  • 1 velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • hrst majoránky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 2 vejce
  • 2 + 2 lžíce hořčice (skvělá je medová nebo kremžská)
  • 2 rohlíky
  • mléko podle potřeby
  • olej podle potřeby

IMG_20210220_165946.jpg (122 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Postup

Oba druhy masa nakrájejte na kostičky a umelte na masovém mlýnku najemno. Klidně přemelte dvakrát.

Cibuli nakrájejte najemno a opečte na trošce oleje dozlatova. Nechejte vychladnout. Rohlíky natrhejte na kousky a namačkejte do misky. Zalijte mlékem tak, aby byly ponořené, ale příliš neplavaly. Nechejte nasáknout tekutinou.

Mleté maso osolte, opepřete, přidejte vychladlou cibuli, propasírovaný česnek, majoránku, kmín, vejce, 2 lžíce hořčice. Nakonec přidejte rohlíky. Ty vyndejte z mléka a lehce vymačkejte. Ne úplně. Směs promíchejte a ještě jednou prožeňte mlýnkem na maso.

Opět lehce promíchejte, rozdělte na bochánky, podle toho jak velký máte pekáč. Každým bochánkem několikrát pořádně bouchněte o kuchyňskou linku. 

Vytvarujte bochánky a dejte na pekáč, zlehka vymazaný olejem. Povrch uhlaďte rukou a potřete hořčicí. Přiklopte víkem.
Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C, asi 45 minut až hodinu (to podle velikosti bochánků). Kontrolujte ji, pravidelně polévejte výpekem a možná, že bude potřeba podlít trochou vody (ale to spíš ne, záleží na tom, jak tučné maso máte).

Hotová sekaná má krásně zlatohnědou barvu. Vyndejte ji z trouby a nechejte deset minut odpočívat. Až poté krájejte. Na silnější plátky na oběd, na tenčí plátky na mísu s občerstvením.

Dobrou chuť přeje Elly.

A teď tady pro vás máme spoustu zajímavých receptů, ze kterých můžete poskládat dokonalé občerstvení.

Nejlepší náplně do kuřecí rolády

1.jpg (73 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Ultrarychlá kuřecí roláda

2.jpg (105 KB)

Foto: Lenka Mastešová

Kuřecí roláda s kozím sýrem

3.jpg (101 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Chutné kuřecí rolády mnoha chutí

4.jpg (90 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Svěží špenátová roláda

5.jpg (71 KB)

Foto: Gábina Tauvinklová

Reklama