DSC_0670.jpg (119 KB)

Suroviny

  • 500 g hrubé mouky
  • špetka soli
  • 1 lžíce cukru
  • 1 vejce
  • 1/4 kostky droždí (cca 10 g)
  • 250 ml vlažného mléka
  • jahody

Postup

Do vlažného mléka vmíchejte cukr a rozdrobte droždí. Na teplém místě nechejte vzejít kvásek. Pracujte s ním, až budou na povrchu bublinky.
Promíchejte mouku se špetkou soli a přilijte kvásek. Přidejte vejce. Ručně, v kuchyňském robotu nebo v pekárně, vypracujte hladké nelepivé těsto. To nechejte hodinu kynout na teplém místě.

Teď máte dva způsoby jak s těstem pracovat. Buď celé těsto (nebo jeho polovinu) rozválejte na placku. Z té vykrajujte skleničkou kolečka. Na každé kolečko dejte ovoce, zabalte do těsta, pevně uzavřete a uválejte v ruce pěknou kuličku. Kuličky naskládejte na pracovní plochu a nechejte ještě dvacet minut kynout.

DSC_0687.jpg (97 KB)

Nebo trhejte kousky těsta, ty rozválejte na tenkou placku (tvar se mi osvědčil spíš obdelník), do té zabalte jahodu. Pořádně zmáčkněte spoje. Kuličky naskládejte na pracovní plochu a nechejte ještě dvacet minut kynout.

Ve velkém, klidně nižším hrnci, si dejte vařit vodu se špetkou soli. Až začne vřít, vhoďte do ní knedlíky. Mírně snižte var a vařte tak dlouho, až knedlíky vyplavou na povrch.

Vařte ještě asi tři až čtyři minuty.

Hotové knedlíky dejte na talíř a dochuťte podle sebe. Někdo je má rád s mákem, cukrem a máslem, jiný s tvarohem, opečenou strouhankou nebo nastrouhaným perníkem.

Aby byly knedlíky krásně nadýchané

  • nenechejte těsto překynout
  • používejte hrubou mouku (ale většinou funguje i polohrubá)
  • vařte je v dostatečném množství vody
  • nesmíte je převařit
  • po vyndání z vody je propíchněte vidličkou

Dobrou chuť přeje Elly.

Jahodové pochoutky na našem magazínu

Tartaletky s jahodami a marscarpone

tartaletky.jpg (39 KB)

Jahodový dort Fraisier

fraisier3.jpg (120 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Reklama