IMG_20220106_105704.jpg
Foto: Alena Kolaříková

Perfektní horkou čokoládu připravíte opravdu za pár korun jednoduchým trikem. A potřebujete k tomu pouhé dvě suroviny. Je to smetana a dobrá čokoláda s vysokým obsahem kakaa. Nemusíte kupovat žádné drahé značky. Máme vyzkoušenou obyčejnou hořkou čokoládu třeba z Lidlu nebo Kauflandu, kterou tam koupíte pod jejich privátními značkami a tabulka čokolády o váze 100 g stojí do 20 Kč.

Smetanu kupte ke šlehání, obsah tuku okolo 30 %. Můžete ji ještě naředit 1:1 se smetanou na vaření. Výsledná čokoláda pak bude trochu méně hustá.

Dále postupujete jako při přípravě ganache. Co to je? Ganache pochází z francouzské kuchyně a je jemná krémová hmota, kterou můžete použít do krémů, ale i jako polevu. Záleží jen na tom, jaký poměr smetany a čokolády zvolíte. Když chcete ganache použít na krém, třeba do dortu, dejte 2 díly čokolády na 1 díl 33% smetany. Když chcete ganache vyšlehat do nadýchané hmoty, použijte 2 díly smetany 33% a 1 díl čokolády. Po vychladnutí ušlehejte metličkovým šlehačem.

Pro naši horkou čokoládu máme vyzkoušený poměr 1:1, kdy smetanu ještě trochu naředíme smetanou na vaření. 

Jaký je postup?

Smetanu nalijte do hrnce a přiveďte k varu. Hlídejte, aby smetana nevyvřela. Stačí, když se na jejím povrchu budou dělat bublinky. Odstavte z plotny a nalámejte do smetany čokoládu. Nechejte pět minut v klidu stát a potom vyšlehejte metličkou. 

Přelijte do hrníčku nebo skleničky, ozdobte šlehačkou a třeba ještě trochou bombardina nebo vaječného likéru.

A něco sladkého k tomu?

Karamelový dort s makronkami

1.jpg

Foto: Alena Kolaříková

Alsaský jablkový koláč

2.jpg

Foto: Alena Kolaříková