baskicke_kure_2.jpg (119 KB)Foto: Šárka Škachová

Tuhle dobrotu z jednoho hrnce pro vás uvařila blogerka Šárka Škachová. A příprava pokrmu začíná piperradou. Že nevíte, co to je?

Piperrada je jedním z nejtypičtějších pokrmů baskické kuchyně. Směs cibule, zelené papriky a rajčat, která se společně orestuje a ochutí chilli. Takže ideální pochoutka pro nadcházející letní měsíce.

baskicke_kure_4.jpg (152 KB)Foto: Šárka Škachová

Suroviny na dvě porce

  • 2 kuřecí stehna

na piperradu

  • 3 cibule
  • 2 zelené papriky
  • 2 červené papriky
  • 4 rajčata
  • chilli paprika Espelette
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej
  • pepř
  • sůl

na dokončení

  • sladká mletá paprika
  • špetka uzené papriky
  • 400 ml rajského protlaku
  • kousek citronové kůry
  • pár cherry rajčat
  • olivy
  • bylinky - tymián, bobkový list, trocha šalvěje
  • může být i kapka vína, vývaru

baskicke_kure_3.jpg (121 KB)Foto: Šárka Škachová

Postup

Suroviny na piperradu orestujte do změknutí, přidejte kuřecí stehna a krátce opečte z obou stran. Maso před vložením do hrnce ochuťte sladkou mletou paprikou a přidejte pro vůni i uzenou. Zalijte sklenkou rajského protlaku, přidejte kousek citrónové kůry, pár celých cherry rajčat, olivy a bylinky (tymián, bobkový list, trochu šalvěje).

Podle potřeby ještě podlijte kapkou vína, vývaru a hrnec vložte do předehřáté trouby. Na 170 °C peču asi 1 a půl hodinky. Šťáva se musí téměř vydusit, ale kuře se zeleninou musí být šťavnaté a obklopené zahoustlou rudou šťávou.

baskicke_kure_1.jpg (118 KB)Foto: Šárka Škachová

Tip Šárka Škachové: Podávejte jen s pečivem a sklenkou dobrého červeného vína.

Dobrou chuť přeje Gurmánka - Šárka Škachová.

Kuřecí prsa se sušenými rajčaty a smetanou

1.jpg (114 KB)Foto: Alena Kolaříková

2.jpg (89 KB)Foto: Alena Kolaříková

Reklama