Tuhle dobrotu z jednoho hrnce pro vás uvařila blogerka Šárka Škachová. A příprava pokrmu začíná piperradou. Že nevíte, co to je?
Piperrada je jedním z nejtypičtějších pokrmů baskické kuchyně. Směs cibule, zelené papriky a rajčat, která se společně orestuje a ochutí chilli. Takže ideální pochoutka pro nadcházející letní měsíce.
Suroviny na dvě porce
- 2 kuřecí stehna
na piperradu
- 3 cibule
- 2 zelené papriky
- 2 červené papriky
- 4 rajčata
- chilli paprika Espelette
- 2 stroužky česneku
- olivový olej
- pepř
- sůl
na dokončení
- sladká mletá paprika
- špetka uzené papriky
- 400 ml rajského protlaku
- kousek citronové kůry
- pár cherry rajčat
- olivy
- bylinky - tymián, bobkový list, trocha šalvěje
- může být i kapka vína, vývaru
![baskicke_kure_3.jpg (121 KB)]()
Foto: Šárka Škachová

Postup
Suroviny na piperradu orestujte do změknutí, přidejte kuřecí stehna a krátce opečte z obou stran. Maso před vložením do hrnce ochuťte sladkou mletou paprikou a přidejte pro vůni i uzenou. Zalijte sklenkou rajského protlaku, přidejte kousek citrónové kůry, pár celých cherry rajčat, olivy a bylinky (tymián, bobkový list, trochu šalvěje).
Podle potřeby ještě podlijte kapkou vína, vývaru a hrnec vložte do předehřáté trouby. Na 170 °C peču asi 1 a půl hodinky. Šťáva se musí téměř vydusit, ale kuře se zeleninou musí být šťavnaté a obklopené zahoustlou rudou šťávou.
Tip Šárka Škachové: Podávejte jen s pečivem a sklenkou dobrého červeného vína.
Dobrou chuť přeje Gurmánka - Šárka Škachová.
Kuřecí prsa se sušenými rajčaty a smetanou
Nový komentář