kulajda.jpg (1015 KB)

Foto: Šárka Škachová

Nejdříve se podělím o tip, který možná ještě neznáte. Jak děláte ztracené vejce? Já jsem si oblíbila vychytávku ze soutěže Masterchef. Na ztracené vejce, které má dokonalý tvar a je skvěle uvařené.

Stačí k tomu potravinová fólie a malá miska. Utrhněte si kus potravinové folie a tu rozprostřete do misky. Miska musí být tak velká, aby se do ní vešlo jedno vajíčko. Do folie opatrně vyklepněte jedno vajíčko. Utrhněte si ještě malý proužek folie, který zpracujte do podoby provázku. Folii vytvarujte do „pytlíčku“ kolem vajíčka a těsně nad vajíčkem zavažte foliovým provázkem. Pevně utáhněte.

Dejte vařit vodu. Až začne bublat, vložte do ní pytlík s vajíčkem a vařte přesně tři minuty. Vajíčko nechejte dvě minuty vychladnout, ustřihněte uzlík a opatrně vybalte z folie. Přendejte do talíře s kulajdou.

A teď už na samotný recept. Takhle kulajdu děláme u nás doma.

Suroviny

  • 300 g brambor
  • houby podle chuti a momentálního stavu spíže či mrazáku, ideálně čerstvé z lesa a hromadu
  • 250 g zakysané smetany 
  • hladká mouka
  • čerstvý kopr
  • sůl
  • trochu kmínu
  • pár kuliček nového koření
  • pár kuliček černého pepře
  • 2 bobkové listy
  • ocet na okyselení, když se vám zdá málo kyselá od smetany
  • vejce (podle počtu strávníků)
  • vývar

Postup

Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky. Očištěné houby nakrájejte na plátky, menší kousky na čtvrtky.

Brambory dejte vařit s houbami do vývaru, do kterého jste přidali i všechno koření – kmín, nové koření, bobkový list i černý pepř. Vařte do změknutí brambor.

V misce si rozšlehejte smetanu s troškou hladké mouky, na zahuštění. Až jsou brambory uvařené, přilijte do nich smetanu. Můžete dochutit solí, případně octem. Povařte 15 minut.

Úplně nakonec vsypejte nasekaný kopr, ideálně čerstvý.

Důkladně promíchejte a už nevařte.

Na talíři ozdobte ztraceným vejcem a čerstvým koprem.

Dobrou chuť přeje Elly.

Houbová krémová polévka

1.jpg (64 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Tradiční bramboračka s houbami a kořenovou zeleninou

2.jpg (311 KB)

Foto: Jana Nováková

Reklama