IMG_20210518_174914.jpg (121 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Do těsta můžete použít i čerstvé droždí, v tom případě použijte 1/2 kostky, to je zhruba 20 g. V tom případě si musíte mléko zahřát tak, aby bylo vlažné, rozmíchat v něm cukr a do něj rozdrobit droždí. Počkat, až na povrchu vzniknou bubliny a až poté pokračovat s přidáním dalších surovin.

Tohle výborné pečivo nemusíte použít jen na burgery. Když ho namažete máslem a džemem, budete mít skvělou snídani...

Suroviny

  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 150 ml mléka
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky instantního droždí
  • 1 lžíce cukru
  • asi 100 ml vody
  • rozšlehaný žloutek s troškou vody

Postup

Všechny suroviny společně promíchejte a nechejte hodinu kynout. Těsto vyklopte na pracovní plochu a rozdělte na deset přibližně stejných hromádek. Klidně i dvacet, když chcete menší burgery.

Z těch vytvarujte kuličky, které nechejte odpočinout a dokynout, asi dvacet minut, přikryté utěrkou.

Housky potřete žloutkem s trochou vody, posypejte mákem nebo sezamovým semínkem.

Dejte do trouby předehřáté na 200 °C. Pečte asi 15 minut.

Dobrou chuť přeje Elly.

Lososový burger

1.jpg (141 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Domácí burger s trhaným kachním 

3.jpg (156 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Burger s telecím masem a houbami

5.jpg (78 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Reklama