Bezlepkové pečivo je problémové. Tím, že v mouce chybí lepek, tak není snadné upéct chutný chleba, rohlíky nebo cokoliv jiného.

bezlepkový chléb

V obchodech se zdravou výživou hotové pečivo koupíte, ale cena je obrovská a ne vždycky je pečivo chutné. Koupíte toastový chléb, klasický chléb, rohlíky a dokonce i vánočku. Při troše cviku se vám však povede výborné domácí pečivo.

Chce to jen mít ten správný, vyzkoušený recept. A ten pro vás dnes máme. Stejně jako minule sladké knedlíky, i dnes nám recept poslala moje kamarádka Lenka, která vaří a peče pro jednoho celiaka - svou dceru Gabču. Většina jejích výtvorů je tak dobrá, že si s chutí pochutná celá rodina.

Všechny potřebné suroviny seženete v prodejnách se zdravou výživou.

bezlepkové pečivo

Suroviny

  • 2 lžíce psyllia (rozpustná vláknina)
  • 6 dcl vody
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička cukru
  • 6 lžic oleje
  • 250 g mouky Jizerky
  • 100 g pohankove mouky
  • 150 g tapiokove mouky
  • 1 sáček sušeného droždí

Postup

Psyllium namočíme pár hodin dopředu do vody. Potom všechny suroviny smícháme a vypracujeme nelepivé vláčné těsto, které necháme asi 45 minut kynout.

Po prvním kynutí vypracujeme chleba (můžeme nechat kynout i v ošatce na chléb) a necháme ještě 30 minut odpočinout a ještě trochu nakynout.

Do spodní části trouby si dáme hlubší plech, na který třikrát během pečení stříkneme vodu, aby byla měkká kůrka. Práci si ulehčíte, když máte parní troubu. V té nalijete vodu do zásobníku a trouba sama páru dávkuje.

Do středu trouby si dáme předehřát plech nebo dlaždici. Troubu zapneme na 220 °C, vložíme na rozpálený plech chléb a po pěti minutách ztlumíme na 175 °C. Chléb pečeme asi hodinu.

Dobrou chuť přeje Lenka a Elly.