Bezlepkové pečivo je problémové. Tím, že v mouce chybí lepek, tak není snadné upéct chutný chleba, rohlíky nebo cokoliv jiného.
V obchodech se zdravou výživou hotové pečivo koupíte, ale cena je obrovská a ne vždycky je pečivo chutné. Koupíte toastový chléb, klasický chléb, rohlíky a dokonce i vánočku. Při troše cviku se vám však povede výborné domácí pečivo.
Chce to jen mít ten správný, vyzkoušený recept. A ten pro vás dnes máme. Stejně jako minule sladké knedlíky, i dnes nám recept poslala moje kamarádka Lenka, která vaří a peče pro jednoho celiaka - svou dceru Gabču. Většina jejích výtvorů je tak dobrá, že si s chutí pochutná celá rodina.
Všechny potřebné suroviny seženete v prodejnách se zdravou výživou.
Suroviny
- 2 lžíce psyllia (rozpustná vláknina)
- 6 dcl vody
- 2 lžičky soli
- 1 lžička cukru
- 6 lžic oleje
- 250 g mouky Jizerky
- 100 g pohankove mouky
- 150 g tapiokove mouky
- 1 sáček sušeného droždí
Postup
Psyllium namočíme pár hodin dopředu do vody. Potom všechny suroviny smícháme a vypracujeme nelepivé vláčné těsto, které necháme asi 45 minut kynout.
Po prvním kynutí vypracujeme chleba (můžeme nechat kynout i v ošatce na chléb) a necháme ještě 30 minut odpočinout a ještě trochu nakynout.
Do spodní části trouby si dáme hlubší plech, na který třikrát během pečení stříkneme vodu, aby byla měkká kůrka. Práci si ulehčíte, když máte parní troubu. V té nalijete vodu do zásobníku a trouba sama páru dávkuje.
Do středu trouby si dáme předehřát plech nebo dlaždici. Troubu zapneme na 220 °C, vložíme na rozpálený plech chléb a po pěti minutách ztlumíme na 175 °C. Chléb pečeme asi hodinu.
Dobrou chuť přeje Lenka a Elly.
Nový komentář
Komentáře
Třeba mě ukamenujte, ale podle mě se prostě normálnímu chlebu s lepkem nic nevyrovná. Chápu, že tohle je jediná možnost pro lidi s tou nemocí, a moc je za to respektuju a podporuju, ale já bych to prostě nejedl. Ještě, když si třeba koupíte pořádný chleba z https://www.prace-naschleb.cz/, tak je to úplně jiný kafe. Prosím, tohle fakt nejezte. Proč taky?
Máš recept totálně, ale totálně na HOVNO!!!!!! Zkusil jsem už druhý chleba a opět sračka nedopečená a to jsem to pekl hodinu a půl. Tento recept je úplně nepoužitelný a k hovnu.
Co to do prdele má být? Která husa psala tenhle recept? Prý 6dcl vody...Dal jsem 4 a těsto lepí jak lepidlo. Musel jsem ještě cca 500g Jizerky přisypat!!!!!!!! Vody stačí bohatě 2dcl. A těsto vůbec nekyne. Recept úplně na hovno, akorát vyhozený prachy za suroviny!
Já jsem po objevení https://www.vasepekarna.cz už přestala úplně kupovat chleba v obchodě. Jako samozřejmě - nějak se mi ten chleba musí do baráčku dostat a na ulici od náhodného kolemjdoucího ho asi neberu za pár korunek. Ale myslím si, že všechny holky tady na webíku chápou, co tím myslím.. Kde kupujete vy nejčastěji chléb?
Ahoj, chystam sa piect podla receptu a az teraz som si vsimla mnozstvo vody. Nie je 6 deci vela? Nebude to preklep? Nerada by som recept skazila. Dakujem za pripadne reakcie
Eva_Fl — #8 Člověk se stále učí a objevuje - děkuji za upřesnění
vladka321 — #1 to je ona - tapioka.
Recept ukladam, nemam tuseni, co je tady podobne mouce Jizerka a myslim, ze i ostatni mouky jsou jine. V Cesku se da koupit ,,normalni " chleba bez lepku?
Tady ne. Jen toastovy, toho maji asi 4 druhy a vsechny stoji za hovno, pak bagels, rohliky na hot dog, bagety. Hodne vzdalena chut od ,,normalniho " peciva, cena 2 malych bagetek je pres $6.... Kdyby to aspon bylo dobry...
Pak tady mame primo pekarny bezlepkovyho, ale ty jsou spis zamereny na kolace a takovy pecivo, je to nabuseny cukrem.
elly — #5tak to pak stojí za to si ho uhňácat.
Tak Lenka píše, že Gabči chleba vydrží týden, ale většinou ho nakrájí na krajíce a zamrazí.
Chléb vypadá jak z pekařství taky bych ráda ochutnala. A jak dlouho vydrží ?
gerda — #2Ano, to se dělá. Hrnek s vodou do trouby.
Chleba vypadá zdařile! Ráda bych ochutnala - a k té vlhkosti v troubě: stačí postavit na spodek trouby kastrolek s vodou.
V neděli jsem také pekla chleba, ale nikoli bezlepkový. Tento vypadá zajímavě, ale raději bych před zkouškou ochutnala. Vůbec jsem nevěděla co to je "tapiok". Ráda jsem si vyhledala a poučila se - díky