Foto: Shutterstock

Je nenáročná na půdu a daří se jí všude tam, kde ji hýčká sluníčko. Sedmikráska obecná (Bellis perennis), kterou známe také po lidovými názvy chudobka, stokráska, husí kvítko, hladověnka, šešetka či denní očko, je tak rozšířená, že ji pozná snad úplně každý. Málokdo ale tuší, že jde o téměř všelék. A také pochoutku.

Při mírné zimě kvete po celý rok. Její květy, které se jako slunečnice otáčí za sluncem, snesou mráz až do -15 °C.

Tato nízká „kopretina“ je dlouhými staletími prověřenou léčivkou, dochucuje pokrmy a navíc má i blahodárné účinky na pleť, což už dávno objevil i kosmetický průmysl.

S čím vám sedmikráska pomůže?


Foto: Shutterstock

  • Podporuje obranyschopnost organismu a působí antioxidačně, takže je jako stvořená pro jarní detoxikace.
  • Pomáhá s hojením ran a zánětlivých onemocnění, jako je třeba artritida.
  • Ulevuje od kašle a zahlenění, pomáhá při nachlazení. Ideálně v kombinaci s dalšími bylinkami (lípa, černý bez, mateřídouška, jitrocel). Používá se i při astmatu.
  • Uleví od migrény a bolestí hlavy a zubů či od bolestivé menstruace.
  • Skvěle působí na zažívání, takže zlepšuje trávení, zatočí s nechutenstvím a ulevuje od zácpy.
  • Zlepšuje stav při zánětech jater či ledvin a močových cest.
  • Používá se také při léčbě rakoviny prsu či viru HIV.
  • Přispívá k lepšímu vstřebávání vápníku, takže pomáhá při řídnutí kostí.
  • Pomáhá také zevně – bojuje s lupénkou, akné, vyrážkami, nebo třeba i s hmyzím bodnutím (stačí přiložit podrcený květ či lístky na ranku).

Jak sedmikrásku použít?


Foto: Shutterstock

Ze sedmikrásky si můžete několikrát denně připravit čaj – malou hrstku čerstvých květů i lístků zalijte 250 ml vroucí vody a poté nechte deset minut louhovat. Nejlépe uděláte, když bylinku nasbíráte za poledne.

Vyrábí se i nejrůznější tinktury a sirupy, ale vzhledem k tomu, že sedmikráska kvete téměř po celý rok, není-li příliš studený, nejlepší formou užívání je ta nejpřímější – utrhnout ji a sníst čerstvou. Jestliže vám není příliš pochuti „pást“ se, můžete ji zamíchat do salátů, pomazánek, polévek, dát na namazaný chléb, zkrátka jak je ctěná libost. Existuje dokonce i sedmikráskové kapary, tedy poupata naložená v octu.

Čtěte také:

Reklama