Jelikož se Liberec nachází na úpatí Jizerských a Lužických hor, podzim zde bývá velice chladný, proto jsem jídelníček zvolila těžší o více chodech – pro zahřátí těla i duše.

Smetanová – česneková polévka

2 kostky bujónu
1l vody
1 palička česneku
4 brambory
Uzenina dle chuti
200 ml smetany
Špetka kmínu a soli

Postup je následující:
Uvaříme si vývar, do kterého přidáme kmín, propasírovaný česnek utřený se solí a na kostičky nakrájené brambory. Když jsou brambory měkké, zavaříme do polévky smetanu.

Palačinkové lasagne

Tento pokrm si můžeme připravit předešlý večer, a tak nedělní dopoledne nemusíme trávit nutně u plotny, ale třeba s rodinou na výletě.

200 g polohrubé mouky
Cca 400 ml mléka
1 vejce
Špetka soli

Náplň:
500 g mletého masa, nejlépe vepřového
1 cibule
3 stroužky česneku
1 malý rajský protlak
1 paprika
2 rajčata
Sůl
Pepř
Bazalka
1 dcl bílého vína

Na zapečení:
250 ml smetany
2 vejce
Sýr dle chuti


Postup:
Z mouky, mléka, vejce a soli utvoříme palačinkové těsto a usmažíme palačinky. Na oleji si zpěníme cibuli, přidáme mleté maso a orestujeme (vařečkou pěkně oddělíme od sebe). Přidáme nakrájená oloupaná rajčata a protlak. Dle chuti osolíme, opepříme a okořeníme bazalkou. Přidáme rozetřený česnek a podlijeme 100 ml bílého vína (lze nahradit vodou) a podusíme do měkka. Směs má být hustá. Zapékací mísu silně vymažeme máslem. Na dno položíme palačinku, na ni naklademe náplň, na náplň opět palačinku a pokračujeme, dokud obojí nespotřebujeme. Nakonec vše zalijeme smetanou, ve které jsme rozkvedlali vejce, zasypeme sýrem a zapečeme.

Dezert – Pudinkové řezy s jablky

Je podzim, a tak na našem stole díky bohaté úrodě ovoce převažují jablečné a švestkové či povidlové deserty. Tento je velmi vláčný, dlouho vydrží a řez je velmi dekorativní.

1/2 kg polohrubé mouky
250 g másla
1 vejce
1 kypřící prášek
1 l mléka
2 pudinky
1 velké balení piškotů
3 lžíce cukru do pudinku + cukr na ovoce
Asi 1 kg jablek

Suroviny na těsto (mouka, tuk, kypřicí prášek, vejce) zpracujeme v tužší hmotu, rozdělíme na 2 díly a dáme do lednice ztuhnout. Mezitím se nastrouháme jablka. Vyndáme těsto z lednice a vyválíme z jednoho dílu placku, kterou položíme na vymazaný a moukou vysypaný plech nebo na pečicí papír. Na spodní těsto rozvrstvíme jablka, poklademe piškoty a zalijeme klasicky připraveným pudinkem, na závěr přikryjeme druhou plackou. Dáme péci do vyhřáté trouby a pak snížíme teplotu na 180-200 stupňů. Krájíme až po vychladnutí.

Úžasné Organza kapučíno místo klasické kávy

Tato káva je velice dekorativní a Vaše návštěva jistě ocení její barevné složení. Na její přípravu nepotřebujeme profesionální pressovač, a přesto docílíme podobné kvality a vzhledu.
K přípravě 1 porce potřebujete: 7 kávových lžiček instantního kapučína, lžičku rozpustné kávy, 1/6 polárkového dortu, dle chuti vaječného koňaku a skořice na ozdobu. Kapučíno a instantní kávu vsypeme do vysoké sklenice a zalijeme horkou vodou asi do její 1/3, poté přidáme nanukový dort a dolijeme zbytek vody. Po chvíli se  nám vytvoří slibovaná barevná kombinace. Vršek zalijeme vaječným koňakem a posypeme skořicí.

Pokud by se tento nápoj ženám, které dbají na štíhlou linii, zdál příliš sladký a kalorický, můžete instantní kapučíno nahradit variantou bez cukru nebo i bez kofeinu. Polárkový dort pak také lze vybírat buď na bázi rostlinného tuku, či vyrobeného na bázi smetany. Všechny tyto výrobky jsou dostupné v běžných obchodních řetězcích.

– Alena

Soutěž Kuchařinky, kuchařky...

Vzhledem k tomu, že receptů přišlo velké množství, nestihli jsme je dnes uveřejnit do plánovaných 10.30 hodin. Proto jsme se rozhodli soutěž prodloužit do zítřka 15.00 hodin! 

Výhru, stylovou keramickou mističku Knorr, HERA Kuchařku, dietní čaj Wellness, balíček 30 ks žvýkačkových dražé Mentos a kávové bonbony Alpenliebe tedy získá soutěžící, pod jehož receptem (novinkou) bude v úterý 21. 10. 2008 v 15.00 hodin nejvíce diskusních příspěvků.

Přejeme dobrou chuť a hodně štěstí při soutěžení!


TÉMATA:
MASO A RYBY