DSC_1038.jpg (134 KB)

Suroviny

  • 700 g vepřových líček
  • sůl
  • černý pepř
  • 2 cibule
  • kousek sádla
  • 300 ml kvalitního červeného vína
  • 2 rajčata
  • 300 g zelených oliv bez pecky
  • čerstvá šalvěj

DSC_1037.jpg (117 KB)

Postup

V litinovém hrnci si rozehřejte sádlo, na kterém osmahnete osolená a opepřená líčka tak, aby se maso zatáhlo, ztmavlo. Líčka vyndejte z hrnce ven a naopak do něj vsypejte na půlkolečka nakrájenou cibuli. Osmahněte dozlatova, můžete podle potřeby přidat i trochu sádla. K cibuli přidejte zpět líčka. Do hrnce dejte také rajčata, pokrájená na větší kousky, asi 10 lístků šalvěje a všechny olivy. 

Zalijte vínem a zvyšte teplotu. Vařte a míchejte tak dlouho, dokud se většina vína neodpaří. Podé zalijte vodou, aby byla líčka ponořena a duste  doměkka. Podle velikosti líček je to asi 2 hodiny. Hotová líčka se úplně rozpadají, když do nich píchnete vidličkou.

Maso vyndejte z omáčky, kterou prudkým varem zredukujte na požadované množství.

V čisté menší pánvičce rozehřejte sádlo. Dejte na něj na střední teplotu opékat šalvějové lístky. Opečte je dokřupava, změní barvu, ztmavnou. 

Jako příloha je výborná tarhoňa. K jídlu můžete podávat ještě „špízy“ z rajčat a zelených oliv.

Dobrou chuť přeje Elly.

Třikrát skvělá líčka!

Středomořská líčka

licka.jpg (88 KB)

Hovězí líčka na portském víně

licka2.jpg (73 KB)

Hovězí líčka na červeném víně se zeleninou

licka_1.jpg (121 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Reklama