DSC_0011.jpg (85 KB)

Králík na smetaně. Jaké jídlo je více „nedělní“ než tohle? Králík, který je perfektně dochucený, do masa stačí píchnout vidličku a už se rozpadá. K tomu lahodná a jemná smetanová omáčka a domácí noky nebo knedlíky? Taky jste na něj dostali chuť? 

Dnes jsme vyzkoušeli králíka připravit v pomalém hrnci, který v králíkovi zachová více chuti, není potřeba tolik solit a kořenit a maso bude prostě perfektní. Kdo pomalý hrnec nemá, může králíka upéct na nízkou teplotu v pekáči v troubě.

Suroviny

  • 4 králičí stehna
  • sůl
  • pepř
  • 4 stroužky česneku
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1 cibule
  • 150 g anglické slaniny
  • 300 ml smetany na vaření
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • muškátový oříšek
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • DSC_0008.jpg (91 KB)

Postup

Všechna králičí stehna omyjte a osušte. Ochuťte solí a pepřem. Kořenovou zeleninu oloupejte a nakrájejte na kolečka nebo špalíčky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na osminky. Česnek oloupejte. Slaninu nakrájejte na kostičky nebo plátkovou slaninu na menší kousky.

Na dno nádoby pomalého hrnce dejte cibuli, petržel a celer, česnek. Na zeleninu dejte králičí stehna. Nakonec do hrnce dejte i slaninu.
Okořeňte čerstvým tymiánem. Přidejte 1 dcl vody.

Hrnec přikryjte poklicí. U mého hrnce je výběr z vyšší a nižší teploty. Zvolte tu nižší a nastavte 7 hodin. Za tuto dobu bude králičí maso hotové a výborné!
Ideální je, když si takhle králíka připravíte před spaním a ráno budete mít hotovo.

Hotové maso vyjměte ven z hrnce. V obyčejném hrnci na plotně rozpusťte máslo. Vmíchejte do něj hladkou mouku a zalijte oběma druhy smetany. Společně povařte deset minut. Přidejte obsah pomalého hrnce – šťávu z masa a všechnu zeleninu. Rozmixujte v mixéru nebo tyčovým mixérem. Společně ještě deset minut povařte. Podle chuti osolte, opepřete a okořeňte muškátovým oříškem.

Omáčku podávejte s masem a libovolnou přílohou.

Dobrou chuť přeje Elly.

Nedělní oběd? Máme pro vás pár tipů!

Vepřová líčka s olivami

DSC_1038.jpg (134 KB)

Kohout na víně

coq10.jpg (77 KB)

Kuřecí roláda s kozím sýrem

DSC_1989.jpg (101 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Reklama