DSC_0252.jpg (107 KB)

U kachních prsou je důležité jak je připravíte. Maso musí být křehké a měkké, kůže pěkně křupavá. My jsme použili pomalý hrnec, když ho nemáte, zkuste pánev a troubu. Zajímavé je, že při každém způsobu úpravy chutná maso jinak. 

Suroviny

  • 4 kachní prsa
  • 2 pomeranče
  • 1 dcl pomerančového likéru
  • 1 dcl vody
  • 3 snítky rozmarýnu
  • sůl
  • bílý pepř

příloha 

  • 800 g batátů
  • 1 pórek
  • 6 lžic křupavé smažené cibulky (Ikea nebo vietnamské tržnice)
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 50 g másla
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř

Postup

V obou případech si kachní prsa naložte přes noc (minimálně na 12 hodin) do marinády. Ta bude velice snadná. Kachní prsa pouze okořeňte bílým pepřem a zalijte směsí pomerančového likéru a vody. Do marinády přidejte snítky čerstvého rozmarýnu. Nahoru naskládejte pomeranče nakrájené na kolečka.

Přikryjte víkem nebo potravinářskou folií a nechejte v lednici.

Příprava pánvička - trouba

Na druhý den se pusťte do přípravy kachních prsou. Vyjměte je z marinády. Osušte papírovou utěrkou. Předehřejte si troubu na 200 °C. Zahřejte si pánev, na kterou jste kápnuli trochu oleje. Ale opravdu jen malinko, kůže na prsou pustí další tuk, není potřeba to s olejem přehánět. Jen aby pánev nebyla úplně suchá.

Prsa dejte na rozehřátou pánev, kůží dolů. Z této strany opékejte 5 minut. Ne úplně na plnou teplotu, aby se kůže nespálila. Otočte prsa na druhou stranu, a tu opékejte další 4 minuty. Opravdu ne déle, aby maso uvnitř nebylo suché a tvrdé.

Po této době na pánvičku nalijte marinádu a na chvíli zvyšte teplotu, aby se část tekutiny vyvařila. Takto vařte minutu až dvě.

Kachní prsa i s marinádou dejte do zapékací misky nebo pekáčku. Nahoru naskládejte pomerančová kolečka. Přikryjte pokličkou nebo alobalem a dejte do vyhřáté trouby. Tam je necháme 6 minut. To pro ty, kteří mají maso rádi šťavnaté a křehké. Pro kachní prsa tuto přípravu doporučuji, jsou tak mnohem měkčí a chutnají lépe. Kdo má přesto raději maso propečenější, nechá pekáček v troubě 10 až 12 minut.

DSC_0220.jpg (82 KB)

Příprava v pomalém hrnci

Naložená kachní prsa osušte papírovou utěrkou. Vnitřní hrnec z pomalého hrnce dejte na plotnu. Přidejte kapku oleje a na něm opečte kachní prsa, neprve kůží dolů. A potom otočte. Z každé strany stačí 2 minuty. Zalijte marinádou, kterou nechejte asi minutu prudce odvařit. 

Vnitřní hrnec dejte zpět do základny pomalého hrnce. Přidejte pomerančová kolečka a snítky rozmarýnu. Už nepřidávejte žádnou další tekutinu.

Hrnec přikryjte poklicí a nastavte vyšší teplotu na hodinu. Poté na další hodinu a půl nižší teplotu. 

Po této době budou kachní prsa křehká, šťavnatá a kolem nich vznikne spousta výborné šťávy. Vy ještě můžete minutu dopéct na suché pánvi křupavou kůžičku a omáčku na plotně za prudkého varu zredukovat, aby jí bylo méně a byla hustější.

Podávejte s batátovým pyré

Batáty uvařte v osolené vodě doměkka. Vodu sceďte. 

Pórek nakrájejte na kolečka a na kousku másla opékejte pět minut. Lehce ochuťte solí. 

Pórek vmíchejte do batátů, přidejte křupavou smaženou cibulku a smetanu. Rozmačkejte. Ochuťte pepřem.

Dobrou chuť přeje Elly.

Reklama