U kachních prsou je důležité jak je připravíte. Maso musí být křehké a měkké, kůže pěkně křupavá. My jsme použili pomalý hrnec, když ho nemáte, zkuste pánev a troubu. Zajímavé je, že při každém způsobu úpravy chutná maso jinak.
Suroviny
- 4 kachní prsa
- 2 pomeranče
- 1 dcl pomerančového likéru
- 1 dcl vody
- 3 snítky rozmarýnu
- sůl
- bílý pepř
příloha
- 800 g batátů
- 1 pórek
- 6 lžic křupavé smažené cibulky (Ikea nebo vietnamské tržnice)
- 100 ml smetany ke šlehání
- 50 g másla
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
Postup
V obou případech si kachní prsa naložte přes noc (minimálně na 12 hodin) do marinády. Ta bude velice snadná. Kachní prsa pouze okořeňte bílým pepřem a zalijte směsí pomerančového likéru a vody. Do marinády přidejte snítky čerstvého rozmarýnu. Nahoru naskládejte pomeranče nakrájené na kolečka.
Přikryjte víkem nebo potravinářskou folií a nechejte v lednici.
Příprava pánvička - trouba
Na druhý den se pusťte do přípravy kachních prsou. Vyjměte je z marinády. Osušte papírovou utěrkou. Předehřejte si troubu na 200 °C. Zahřejte si pánev, na kterou jste kápnuli trochu oleje. Ale opravdu jen malinko, kůže na prsou pustí další tuk, není potřeba to s olejem přehánět. Jen aby pánev nebyla úplně suchá.
Prsa dejte na rozehřátou pánev, kůží dolů. Z této strany opékejte 5 minut. Ne úplně na plnou teplotu, aby se kůže nespálila. Otočte prsa na druhou stranu, a tu opékejte další 4 minuty. Opravdu ne déle, aby maso uvnitř nebylo suché a tvrdé.
Po této době na pánvičku nalijte marinádu a na chvíli zvyšte teplotu, aby se část tekutiny vyvařila. Takto vařte minutu až dvě.
Kachní prsa i s marinádou dejte do zapékací misky nebo pekáčku. Nahoru naskládejte pomerančová kolečka. Přikryjte pokličkou nebo alobalem a dejte do vyhřáté trouby. Tam je necháme 6 minut. To pro ty, kteří mají maso rádi šťavnaté a křehké. Pro kachní prsa tuto přípravu doporučuji, jsou tak mnohem měkčí a chutnají lépe. Kdo má přesto raději maso propečenější, nechá pekáček v troubě 10 až 12 minut.
Příprava v pomalém hrnci
Naložená kachní prsa osušte papírovou utěrkou. Vnitřní hrnec z pomalého hrnce dejte na plotnu. Přidejte kapku oleje a na něm opečte kachní prsa, neprve kůží dolů. A potom otočte. Z každé strany stačí 2 minuty. Zalijte marinádou, kterou nechejte asi minutu prudce odvařit.
Vnitřní hrnec dejte zpět do základny pomalého hrnce. Přidejte pomerančová kolečka a snítky rozmarýnu. Už nepřidávejte žádnou další tekutinu.
Hrnec přikryjte poklicí a nastavte vyšší teplotu na hodinu. Poté na další hodinu a půl nižší teplotu.
Po této době budou kachní prsa křehká, šťavnatá a kolem nich vznikne spousta výborné šťávy. Vy ještě můžete minutu dopéct na suché pánvi křupavou kůžičku a omáčku na plotně za prudkého varu zredukovat, aby jí bylo méně a byla hustější.
Podávejte s batátovým pyré
Batáty uvařte v osolené vodě doměkka. Vodu sceďte.
Pórek nakrájejte na kolečka a na kousku másla opékejte pět minut. Lehce ochuťte solí.
Pórek vmíchejte do batátů, přidejte křupavou smaženou cibulku a smetanu. Rozmačkejte. Ochuťte pepřem.
Dobrou chuť přeje Elly.
Nový komentář
Komentáře
Mňam lákavé, určitě připravím na sváteční oběd. Teď mám v troubě kuřecí roládu.