2baada-klizka_3.jpeg (258 KB)Foto: Alena Kolaříková

Do kterých jídel se hovězí kližka nejlépe hodí?

Guláš: Kližka je ideální na přípravu guláše. Dlouhé vaření způsobí, že maso změkne a uvolní chuť do omáčky. 
Dušená kližka: Dušení je skvělý způsob, jak z kližky vytáhnout maximum chuti. Maso můžete dusit s kořenovou zeleninou, bylinkami, česnekem a červeným vínem či vývarem.
Hovězí vývar: Kližka se dá použít také na přípravu silného hovězího vývaru. Díky obsahu kolagenu je vývar sytější a chutnější.
Pečená kližka: I když to není tak běžné, můžete kližku pomalu upéct při nízké teplotě. Maso se pak rozpadá na vlákna a je velmi chutné.
Pomalu vařená kližka na cibuli a česneku: Kližku můžete pomalu vařit v troubě či na sporáku s cibulí, česnekem, bylinkami a trochou tekutiny (například víno či vývar) pro dosažení jemného masa.

Ale co je důležité pamatovat si, když se pustíte do zpracování hovězí kližky? Jak postupovat, aby byl výsledek co nejlepší?

  • Kližka vyžaduje dlouhé a pomalé vaření, ideálně několik hodin, aby maso bylo měkké a šťavnaté.
  • Můžete ji předem marinovat v bylinkách, česneku a oleji, což zvýrazní chuť.
  • Použijte výrazné koření jako je paprika, pepř, bobkový list, tymián či rozmarýn.
  • Přidáním vína, piva nebo vývaru získáte ještě bohatější chuť.

Suroviny

  • 1 kg hovězí kližky
  • 2 cibule
  • 3 mrkve
  • 2 petržele
  • 1/4 celeru
  • 1 menší cuketa
  • 4 stroužky česneku
  • 3 lžíce směsi Guláš Avokádo
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 bobkové listy Avokádo
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 250 ml červeného vína
  • olej
  • sůl podle chuti

Postup

Hovězí kližku nakrájejte na větší kostky. Velice jemně osolte. V hrnci rozehřejte olej a kostky masa ze všech stran dozlatova opečte. Poté maso vyjměte a dejte stranou.
Cibuli, mrkev, petržel a celer nakrájejte na menší kousky. Česnek nasekejte nadrobno.
Do hrnce po masu přidejte cibuli a česnek, a smažte, dokud nezesklovatí. Poté přidejte mrkev, petržel a celer a smažte dalších několik minut.
Přidejte rajčatový protlak, koření na guláš a bobkové listy. Vše dobře promíchejte.
Vraťte maso do hrnce, přidejte červené víno a zvyšte teplotu tak, aby se většina tekutiny vyvařila. Poté přidejte vývar.
Přiveďte k varu, poté snižte teplotu, přikryjte pokličkou a nechte pomalu dusit na mírném ohni 2,5 až 3 hodiny, dokud maso není měkké.
Na závěr můžete ještě přisolit, ale většinou to není potřeba.
Podávejte s knedlíkem. Moc dobře chutná, když ho lehce opečete na trošce oleje.

Dobrou chuť přeje Elly.

c2535021c5aa8-kl5.jpg
MOHLO BY SE VÁM LÍBIT:
Hovězí kližka na pivu