Foto: Alena Kolaříková
Do kterých jídel se hovězí kližka nejlépe hodí?
Guláš: Kližka je ideální na přípravu guláše. Dlouhé vaření způsobí, že maso změkne a uvolní chuť do omáčky.
Dušená kližka: Dušení je skvělý způsob, jak z kližky vytáhnout maximum chuti. Maso můžete dusit s kořenovou zeleninou, bylinkami, česnekem a červeným vínem či vývarem.
Hovězí vývar: Kližka se dá použít také na přípravu silného hovězího vývaru. Díky obsahu kolagenu je vývar sytější a chutnější.
Pečená kližka: I když to není tak běžné, můžete kližku pomalu upéct při nízké teplotě. Maso se pak rozpadá na vlákna a je velmi chutné.
Pomalu vařená kližka na cibuli a česneku: Kližku můžete pomalu vařit v troubě či na sporáku s cibulí, česnekem, bylinkami a trochou tekutiny (například víno či vývar) pro dosažení jemného masa.
Ale co je důležité pamatovat si, když se pustíte do zpracování hovězí kližky? Jak postupovat, aby byl výsledek co nejlepší?
- Kližka vyžaduje dlouhé a pomalé vaření, ideálně několik hodin, aby maso bylo měkké a šťavnaté.
- Můžete ji předem marinovat v bylinkách, česneku a oleji, což zvýrazní chuť.
- Použijte výrazné koření jako je paprika, pepř, bobkový list, tymián či rozmarýn.
- Přidáním vína, piva nebo vývaru získáte ještě bohatější chuť.
Suroviny
- 1 kg hovězí kližky
- 2 cibule
- 3 mrkve
- 2 petržele
- 1/4 celeru
- 1 menší cuketa
- 4 stroužky česneku
- 3 lžíce směsi Guláš Avokádo
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 bobkové listy Avokádo
- 500 ml hovězího vývaru
- 250 ml červeného vína
- olej
- sůl podle chuti
Postup
Hovězí kližku nakrájejte na větší kostky. Velice jemně osolte. V hrnci rozehřejte olej a kostky masa ze všech stran dozlatova opečte. Poté maso vyjměte a dejte stranou.
Cibuli, mrkev, petržel a celer nakrájejte na menší kousky. Česnek nasekejte nadrobno.
Do hrnce po masu přidejte cibuli a česnek, a smažte, dokud nezesklovatí. Poté přidejte mrkev, petržel a celer a smažte dalších několik minut.
Přidejte rajčatový protlak, koření na guláš a bobkové listy. Vše dobře promíchejte.
Vraťte maso do hrnce, přidejte červené víno a zvyšte teplotu tak, aby se většina tekutiny vyvařila. Poté přidejte vývar.
Přiveďte k varu, poté snižte teplotu, přikryjte pokličkou a nechte pomalu dusit na mírném ohni 2,5 až 3 hodiny, dokud maso není měkké.
Na závěr můžete ještě přisolit, ale většinou to není potřeba.
Podávejte s knedlíkem. Moc dobře chutná, když ho lehce opečete na trošce oleje.
Dobrou chuť přeje Elly.
Nový komentář