Foto: Shutterstock
O plusech mražení tofu pohovořil pro Insider Eric Byun, viceprezident výzkumu a vývoje společnosti Nasoya. Píše o něm také Sarah Jampel na stránce Food52 a mnoho dalších, kteří mražení tofu vyzkoušeli a nemohou si ho vynachválit.
„Tofu je chuťově neutrální a absorbuje chuť ingrediencí, které jsou k němu přidané. Ještě lepšího výsledku ovšem docílíte tím, že tofu před přípravou zamrazíte. Mražení tofu vede k masovější žvýkací textuře a mražené tofu také absorbuje více chuti z omáček a marinád,“ tvrdí Eric Byun. Ten také vysvětluje, proč tomu tak je.
Tofu totiž obsahuje více než 80 % vody. Po zmrznutí se voda mění v ledové krystalky, které mají schopnost rozšířit bílkoviny v tofu. Po rozmrazení je tofu poréznější a lze z něj lehce vymačkat více vlhkosti, což vede k masitější textuře a křupavější kůrce. Nová struktura do sebe snadněji nasákne chuť omáček a marinád.
Foto: Shutterstock
Byun nedoporučuje zamrazovat hedvábné tofu, které je příliš měkké. Před mražením tofu osušte a lehce z něj vymačkejte přebytečnou tekutinu, následně ho nakrájejte na kostičky, vyskládejte do uzavíratelné krabičky a zamrazte. Před použitím dejte tofu do misky do lednice a nechte tam několik hodin, dokud se nerozmrazí. Následně opět osušte a jemně vymačkejte vodu.
Zdroje: Insider, Science direct, Food52
Nový komentář
Komentáře
Je rozdíl koupit si tofu zatavené ve folii v supermarketu a čerstvé tofu z nálevu v asijských potravinách. Z marketového bych toho už nevymačkala a na restování je lepší. Z čerstvého se dělá líp pomazánka nebo náplň a lépe přijímá příchutě, ale taky víc zakalí polévku. Ve folii kupuju jen uzené tofu do asijských polévek.
Tofu není chuťově neutrální, ta soja tam prostě cítit je, a to jak na chuť, tak i na "vůni", a ničím se to zamaskovat nedá, žádným kořením, bylinkama, omáčkama. Je to prostě tofu, a nikdy to nebude lepší. Někomu to chutná, někomu ne. Proč to za každou cenu lámat přes koleno. Koprovka mi taky nechutná a nevidím důvod, proč jí dávat druhou nebo jakoukoli šanci. Ani bych neřekla, že tahle jídla "nenávidím" - jsou mi jedno, dokud mi je nikdo nevnucuje.