cl.jpg
Foto: Shutterstock

O plusech mražení tofu pohovořil pro Insider Eric Byun, viceprezident výzkumu a vývoje společnosti Nasoya. Píše o něm také Sarah Jampel na stránce Food52 a mnoho dalších, kteří mražení tofu vyzkoušeli a nemohou si ho vynachválit.

„Tofu je chuťově neutrální a absorbuje chuť ingrediencí, které jsou k němu přidané. Ještě lepšího výsledku ovšem docílíte tím, že tofu před přípravou zamrazíte. Mražení tofu vede k masovější žvýkací textuře a mražené tofu také absorbuje více chuti z omáček a marinád,“ tvrdí Eric Byun. Ten také vysvětluje, proč tomu tak je.

Tofu totiž obsahuje více než 80 % vody. Po zmrznutí se voda mění v ledové krystalky, které mají schopnost rozšířit bílkoviny v tofu. Po rozmrazení je tofu poréznější a lze z něj lehce vymačkat více vlhkosti, což vede k masitější textuře a křupavější kůrce. Nová struktura do sebe snadněji nasákne chuť omáček a marinád.

cl2.jpg
Foto: Shutterstock

Byun nedoporučuje zamrazovat hedvábné tofu, které je příliš měkké. Před mražením tofu osušte a lehce z něj vymačkejte přebytečnou tekutinu, následně ho nakrájejte na kostičky, vyskládejte do uzavíratelné krabičky a zamrazte. Před použitím dejte tofu do misky do lednice a nechte tam několik hodin, dokud se nerozmrazí. Následně opět osušte a jemně vymačkejte vodu.

Zdroje: Insider, Science direct, Food52