619cc1e070bc7image.pngFoto: Shutterstock

Co budete potřebovat?

  • 375 g hladké mouky Babiččina volba Na kynuté těsto
  • 30 g čerstvého droždí
  • 80 g krupicového cukru
  • 150 ml mléka
  • 80 g másla
  • 40 g rozinek máčených v rumu
  • 40g mletých lískových ořechů
  • 1 lžička bourbon vanilky
  • 2 žloutky + 1 vejce na potření
  • kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
  • špetka soli

Jak na to?

Mouku nasypte přes síto do mísy, uprostřed utvořte důlek a rozdrobte do něj droždí. Zasypte lžící z odměřené dávky cukru, přilijte trochu  vlažného mléka a zahrňte troškou mouky z mísy. Nechte v teple vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut. Pokud se za tu dobu nic nestane, je kvásek nefunkční a je potřeba začít znovu.

Nyní přidejte zbývající cukr, vanilku, kůru z citronu, sůl. Dolijte zbytek vlažného mléka, rozehřáté máslo a vše vypracujte ideálně v robotu do hladkého těsta. Nechte jej pracovat na nižší otáčky, dokud není těsto kompaktní a nelepivé. Nakonec zapracujte také rozinky máčené v rumu, bez tekutiny. Přendejte zpět do mísy, zlehka zaprašte moukou a v teple nechte kynout minimálně 60 minut.

Poté těsto rozdělte na 4 díly, utvořte dlouhé válečky a zapleťte. Potřete vyšlehaným vejcem, zasypte plátky mandlí. Nechte na plechu vyloženém pečicím papírem ještě kynout 25 minut. Poté pečte v předehřáté troubě při 180°C nejprve 10 minut, poté snižte teplotu na 160°C a pečte dozlatova, dohromady asi 30 minut. Kontroluje špejlí. Nakonec vánočku ozdobte plátky mandlí a moučkovým cukrem.


619cc326c87eeimage.pngNáš tip: 
Ačkoliv se může zdát, že kynuté těsto patří mezi ty složitější, nemusí tomu být vždycky tak. Hladká mouka Babiččina volba Na kynuté těsto se skvěle hodí nejenom do vánoček, kynutých buchet a koláčů, mazanců, ale dokonce i housek! Odteď už nemusíte mít strach, že vám těsto nebude držet tvar. 

Z kynutého těsta můžete i vyzkoušet: 

Sladké rohlíky s křupavými lískovými ořechy

DSC_1408.jpg (368 KB)

Zdroj: Alena Kolaříková

Domácí kynuté pletýnky

3p.jpg (91 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Reklama