Jak to tak vypadá, tak už dneska nemůžeme jíst vůbec nic. Vědci totiž přišli s objevem, že v jogurtech je moc nebezpečných tuků. Lékaři a odborníky na stravu je doporučován obsah tuků v mléčných výrobcích 3–4 %, což je přibližně tolik, jako má plnotučné mléko. Ovšem některé naše jogurty mají i 15 % tuku!

 

Tuky jsou velmi nebezpečné z toho důvodu, že zvyšují hladinu cholesterolu. Vzhledem k tomu, že jogurty jsou oblíbenou dětskou svačinkou, začínají se u dětí objevovat problémy, které se normálně projevují až v dospělosti. Kromě změněného cholesterolu ještě vysoký krevní tlak a obezita, což následně způsobuje infarkty, mozkové mrtvice nebo ucpávání cév.

 

V České republice už je jen 54 % dětí, které mají správnou hladinu cholesterolu v krvi, což už je docela alarmující údaj. Nepomůže však mléčné výrobky z jídelníčku úplně vyřadit, jen je důležité pořádně vybírat.

 

Rozhodně však nesahejte po nízkotučných jogurtech. Tam je sice tuku málo, ale výrobci pak musí zakysané mléko, ze kterého se jogurt vyrábí, dohušťovat něčím jiným, a často to bývá škrob. V jogurtu je pak najednou více sacharidů a tloustne se po nich stejně. Proto si vybírejte jogurty, které jsou zahušťované želatinou, a ne škrobem!

 

Jak často jíte jogurty? Máte je ráda? Dáváte je také svým dětem? V jakém množství? Jaké příchuti jogurtů máte nejraději?

TÉMATA:
DŮM A BYT