Dobré platové podmínky a strava zajištěna! Zaujala vás profese pojídače hříchů? Příjemný kolektiv a klidné zázemí. Zkuste tuhle prastarou profesi oživit a napsat do svého živnosťáku. V MHD bude kolem vás s tímto řemeslem stoprocentně spousta volných míst.
Praúřad práce na ŽENA-IN
Vstupte do našeho praúřadu práce a promyslete si, jestli by se vám některé nabídky nezamlouvaly více než vaše současné povolání. Třeba vás něco chytí. Ještě máme volná místa.
Z údělu řemeslo!
Zručný smolař nemusí být jen člověk, kterému i trpaslík v zahrádce do rána vyroste. Dříve to byl ten, kdo se živil sběrem a zpracováním smoly na výrobou dehtu. Dehet, tolik proklínaný odpůrci kouření, se na území dnešní České republiky vyráběl už ve třináctém století. Smola se zase hodila jak k praktickému využití, tak k rituálním účelům.
Produkt práce se smolařům nelepil na paty, jak se říká, ale spíše na prsty. Nejdříve bylo nutno smůlu sebrat z naříznutých stromů. K tomu sloužily nože a škrabky. Pracovní oděv smolaře připomínal sukni, uvázanou až u krku. Ta chránila před lepivou pryskyřičnou hmotou.
Kdo kolomaže, ten jede!
Kolomazník vykupoval dehet, čili kolomaz. Po vesnicích jezdil s vozíkem a na něm měl kolomaz v soudku spolu se soudkem oleje, kterým se ztuhlá kolomaz musela ředit. Používala se například k mazání dřevěných ložisek.
Popeláři v lese?
Ani náhodou. Původním zaměřením popeláře byl opravdu sběr popela z uhlíři vypáleného dřeva. Popel byl totiž důležitou přísadou při výrobě skla. Louhováním popela se vyráběla látka zvaná potaš. Potaš se používal nejen ve sklářské výrobě, ale i ve výrobě textilní. Na jeho přípravu se však spotřebovalo obrovské množství dřeva, a tak jeho výroba ze dřeva byla na sklonku 18. století zakázána.
Každý sanytrník kope
Sanytrník kopal za Bohemku, pak dělal funkcionáře, a nakonec si hodil mašli. To je sice pravda, ale jeho prapředek byl sanytrník profesí, nikoli jménem. Pracovitý člověk takového zaměření vykopával ze země ledek.
Tomu se říkalo sanytr či salnytr a místu, kde se zpracovával, pak saliterna. Bylo to pěkně smradlavé řemeslo. A proč byl tento dusičnan tolik zajímavý, že stálo zato podstupovat smradlavou proceduru? Protože ledek byl výchozí surovinou pro výrobu střelného prachu. Jeho význam s rozvojem střelných zbraní výrazně stoupal, takže to bývalo dobré živobytí. A v trochu jiné podobě stále je. A ještě výnosnější. Jen dnešní „sanytrníci“ vypadají a žijí trochu jinak.
Prachař? To voní penězi!
Stanete-li se prachařem, máte dvě možnosti. Buď budete samé prachy, nebo samý prach.
„B“ je správně. Ale „A“ taky.
Prachař vyráběl střelný prach, takže i ty prachy budou. Měl se každopádně dobře. Zbrojení je holt příjemně placená práce odjakživa.
I když dnešní prachař už je jen buď Ilja, nebo rozhodně prachem nesmrdí. To už často jen ty prachy.
Rekvalifikace - ručníkář
Copak se asi na kurzu naučíte? Že by ručníkář šil froté osušky? Nebo se nechal platit za to, že se o vás po koupeli pěkně postaral? Kdepak. Ručnice byly palné zbraně, předchůdci dnešních pušek. Ručníkář měl tedy rozhodně blíž k prachaři než k plavčíkovi.
Rádi byste něco u zvířátek?
Nelíbí se vám mezi střelnými zbraněmi, popelem, prachem a smůlou? Máte raději zvířátka?
Náš historický úřad práce nabízí několik volných míst miškařů, nunvářů, ludvářů, lumbařů či lumbačáků. Můžete si vybrat, co by se vám nejvíce líbilo.
Požadujeme lásku k fauně, flexibilitu a dobré zažívání. Lidový název profese – zvěrokleštič. Platové podmínky dobré. Osobní ohodnocení po zapracování.
Budete dělat z hřebců valachy, z býků voly čili bulíky (už vím, jak a proč kouká bulík), z kohoutů kapouny a z beranů skopce. Ze sviní pak nunvy čili mišky (jestli jsou tedy jména podle starých profesí, tak vlastně Miškovský... AHA ! :-)).
Vykleštěná zvířena se zklidní, bude ovladatelnější a způsobilejší k práci. Některé druhy získají na tučnosti a maso bude křehčí a šťavnatější. Někdy dokonce ztratí nepříjemný zápach.
Ochránci přírody vám do řemesla zasahovat nebudou, neb tato profese ještě neexistuje.
K tanci i poslechu šlapu vám po měchu
Měchošlap není původní výraz pro plastického chirurga, zabývajícího se liposukcí. Pokud se vám ucvakávání bambulínů nelíbí, můžete se ucházet o práci poněkud blíže k Bohu.
V kostele, jak víme, jsou varhany, které krásně obhospodařuje varhaník. Jenže varhany mají píšťaly a bez vzduchu v nich by si varhaník ani nepísknul.
A tak potřebuje někoho, kdo bude pěkně šlapat na měchy a vzduch do píšťal vhánět. Kdo má rad dobrou muziku a má silné údy…
Příliš lukrativní práce měchošlapa ale není, takže doporučujeme jako vedlejšák být rovnou i kostelník, případně hrobník, což je nejobvyklejší kombinace.
Co na to dietolog?
Pěkně jsme se z lesa přes přestřelky i kostely dostali rovnou k mrtvolám a současně k jedné velice zajímavé profesi, kterou vám náš praúřad práce nabízí jako bonbonek nakonec.
Nepotřebujete žádné školy a nemusíte ani umět psát. Stačí podstoupit náš rekvalifikační kurz na počítání do dvou a konzumaci bochníků chleba.
Nabízíme mimořádnou pracovní příležitost - pojídač hříchů.
Někdo jde před smrtí spáchat zpověď, aby se očistil, a doufaje v odpuštění pak v poklidu učiní poslední výdech.
Jiný to buď nestihne, nebo se na to vykašle.
Takový pak zalehne, umře a starejte se, pozůstalí. A ti se, pokud ho někde raději nehodí přes plot, opravdu starají. Pěkně ho nastrojí, umyjí a na oční víčka přiloží po jedné minci, aby měl nebožtík čím zaplatit Cháronovi, protože ani v podsvětí kuře nehrabe zadarmo.
Buďto ho takto vybaveného následně odešlou na poslední cestu, nebo mrtvole přiloží na hrudník bochník chleba a zavolají vás.
Vy přijdete, počkáte, až do bochníku pěkně nalezou všechny jeho hříchy, a pak hezky tu kupu neřestí a špatností slupnete, čímž od nich mrtvého očistíte.
Za to si vezmete dvě mince, původně určené pro převozníka. Čím pak takový nebožtík platil, jsem v kronice nenašla.
Možná se poflakoval po navigaci na věky.
Pokud tuto profesi přijmete, nesmíte se divit, když nebudete mít kromě svých mrtvol žádné kamarády. Nikdo vám ani skývu nepodá, i když pochybuji, že byste zrovna na ni měli chuť.
Pojídač hříchů byla ta nejodpornější práce.
Nedivte se, umíte si představit, co takový zasloužilý, letitý pracovník v tomto oboru, v sobě nosil za sajrajty? Jeho žlučník musel opravdu řvát blahem. A jeho dietolog?!
Vzpomenete si ještě na další zajímavé a zapomenuté profese a řemesla?
Nový komentář
Komentáře
Nestyda — #19 ..děkuju...já Tebe taky. je prima, že Tě už i znám :-)
Míšo, díky za tenhle článek, je nádhernej. Nejen, že ne mne dýchl tou Tvojí psanou něhou, ale také jsem získala další informace, které by se ke mně v jiném případě třeba vůbec nikdy nedostaly a to by byla škoda. Ještě jednou díky a pokračuj, JSI ÚŽASNÁ a mám Tě ráda.
V-Penicilin — #16 Naprosto není. Naopak. Je prima, když existuje něco jako archív, kde jsou uložené věci, které i jiní například po roce třeba ocení. Tohle je vyloženě informativní, a že už to tu bylo jsem nikterak netajila.
Kromě toho, to byl a je stále můj nápad.
Jistě najdete jiné modely, které se mi třeba ne až úplně povedly, a kterými by se mě dalo efektivně pranýřovat.
Přeji úspěšný lov a hezký večer.
V-Penicilin — #16 Tak je to aspoň pro ty, co to ještě nečetli, třeba já
Michaela Kudláčková — #15 A není vám to trapné, Michaelo?
V-Penicilin — #14 Už jsem zmiňovala níže
Nebaví vás vaše práce? Recyklujte!
//zena-in.cz/clanek/zmente-zamestnani-co-takhle-pojidac-hrichu/kategorie/spolecnost
Co takový Hovnocuc ? Jedna moje spolužačka tak nazývala profesi svého otce.

Jo vzpoměla,Dráteník.
enka1 — #10 Moc děkuji. Pokusím se Tě nezklamat.
Michaela Kudláčková — #7 Teda zamilovala jsem si Tě už v Poslední propadne peklu a teď čumím co v Tobě dříme a tryská. Jen tak dál,prosím
.
átéčko — #8

Hezké!
Kdysi jsme vymyslely s kamarádkou, že budeme mít agenturu, která bude za lidi řešit jejich nedostatek času.
Máš narozeniny? Oslavíme je za tebe! Jen si řekni koho pozvat, co kdo pije, co piješ ty - za tebe tam bude náhradník....a dáme se do oslav!
A až zestárneme, chceme založit Domov neklidného stáří.....
Zázvorka — #6 ...
Jen si saj - jsem bezedná nádoba
Michaela Kudláčková — #3 Krásně mou duši naplňuješ pohodou, zajímavostmi, humorem, klidem, štěstím............. Doufám, že Tě moc nevysávám a i Tobě něco zbyde!! Díky!
Nebo se taky v době hladu pořádně nadlabal a ještě mu za to zaplatili, ne?
to jsou řemesla...
Zajímavé, díky. Mě se spíš ale vybavilo jak se zachází u nás s nebožtíkama.
Jinak těch zapomenutých profesí bude asi s nastávací modernizací a s novými technologiemi asi stále víc a víc.
Zázvorka — #2 ...no tentokrát sama k sobě. Kdysi dávno jsem se už tomuhle tématu jednou věnovala. Přijde mi to zajímavý, tak jsem se k tomu trochu vrátila :-) Dnes (zítra) odlehčím do humoru
Míšo, zase velice zajímavé a poučné čtení! Díky!
Kam na ta úžasná témata chodíš?
Moc pěkný článek
a pojídač hříchů není legrace.