Rozhodnutí udělat si výlet do Prahy u nás padlo hned z několika důvodů. Všechny však spolu trochu souvisí. Naše hlavní město je v současné době výrazně méně přeplněno turisty, než je běžné v téhle roční době. Proto jsme si chtěli užít klidné procházky městem, projít si naše oblíbené turistické trasy, zajít na dobré jídlo a také podpořit místní turismus.

IMG_20200531_135900.jpg (135 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Všechno se nám podařilo na jedničku. A já bych vás ráda pozvala do restaurace, kterou najdete na hlavní turistické trase, pod Karlovým mostem, na Malé Straně. Restaurace funguje od roku 2010 a specializuje se na tradiční rakouskou kuchyni a speciality.

1111.jpg (260 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Už interiér vás přenese do doby dávno minulé, do Rakouska-Uherska. Stylové židle a stoly, výzdoby, decentní výmalba a tapety. Cítili jsme se tady od první chvíle velice příjemně. Přispěl k tomu rozhodně také profesionální, velice dobře informovaný servis. Číšník, který se o nás staral, věděl o jídle, které nám nesl na talíř vše, co jsme chtěli vědět. 

IMG_20200531_130030.jpg (107 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Doporučil mi výborné víno, děti si užily svou oblíbenou rakouskou limonádu Almdudler a manžel si dal pivo. Rozdělili jsme si mezi sebe obě dvě degustační menu, která restaurace Kočár z Vídně nabízí. Máme to tak totiž všude. Chceme ochutnat co nejvíce, co zvládneme :-) 

IMG_20200531_135725.jpg (251 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Předkrm: Hovězí sulc s jarní cibulkou a dýňovým olejem
Polévka: Krémová česneková polévka
Hlavní jídlo: Vídeňský řízek z telecího masa s bramborovým salátem
Dezert: “Císařský trhanec“ se švestkovým kompotem

Předkrm: Zapečený kozí sýr na salátu s medovo-balsamikovým dresinkem
Polévka: Hovězí vývar s játrovým knedlíčkem
Hlavní jídlo: Vařená hovězí špička s pažitkovou omáčkou, jablečným křenem a restovaným bramborem
Dezert: Povidlová palačinka s mákem zjemněná máslem

IMG_20200531_133549.jpg (201 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Všichni jsme byli nadšení z krémové česnekové polévky, ta se opravdu moc povedla. Vídeňský řízek je klasika a dezerty byly moc chutné.

IMG_20200531_133615.jpg (161 KB)

Foto: Alena Kolaříková

K tomu jsme si objednali také jedny štýrské šneky v bylinkovém másle. Tohle jídlo nám bylo doporučeno jako jedna z místních specialit a udělali jsme dobře. Šneci neměli chybu. Byli opravdu výborní, řekla bych jedni z nejlepších, které jsem ochutnala. Líbí se mi, že i tito šneci, jako surovina, opravdu pochází z Rakouska.

IMG_20200531_135518.jpg (224 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Děti se držely svých klasických chutí. Díky nim jsme ochutnali také sýrové špecle (které já osobně miluju) a kuřecí paličky na medu. Ti nejmenší šli do klasiky, smaženého sýra. I taková jídla tady mají... Prostě hostina, jak má být. 

IMG_20200531_135500.jpg (101 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Dobře jsme se tady pobavili i najedli, číšníci se o nás starali na jedničku s hvězdičkou. Tak když budete mít cestu do Prahy (ještě pořád tam nejsou žádné davy), určitě se sem stavte a ochutnejte trochu Rakouska.

A kdybyste si chtěli něco dobrého z této restaurace uvařit doma, inspirujte se recepty místních kuchařů.

IMG_20200531_142113.jpg (278 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Císařský trhanec

  • 2 vejce (žloutky - bílek sníh)
  • 125 g tvarohu
  • 0,4 l mléka
  • 0.5 kg polohrubé mouky
  • 1 vanilkový lusk
  • 0.02 l rumu
  • 7 dkg cukru krystal 
  • rozinky 
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva 
  • 60 g másla na pánev (pečení)

Všechno dohromady dejte do mísy a míchejte. Vznikne husté těstíčko jako na lívance. Přidejte sníh z bílků. 
Na pánvi opečte z obou stan a potom roztrhejte na menší kousky.

Na talíři pocukrujte.

Podávejte se švestkovým kompotem zahuštěným povidly, můžete tam přidat také trochu rumu a vanilky. 

IMG_20200531_135341.jpg (239 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Vídeňský bramborový salát  

  • 1 kg brambor
  • 1 lžíce cukru
  • 2 lžíce octa
  • 1 lžíce soli
  • 200 ml zeleninového nebo hovězího vývaru
  • 50 ml rostlinného oleje
  • 2 lžíce hořčice
  • 2 menší červené cibulky
  • pepř
  • polníček na ozdobu

Brambory uvaříme ve slupce v osolené vodě. Chvíli je necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na kolečka. Přidáme najemno nakrájenou cibulku a ostatní ingredience. Půl hodiny necháme odležet a servírujeme. Zdobíme jako ve Vídni polníčkem.  

Bližší informace a menu najdete na webu Kočár z Vídně.

Reklama