Foto: Shutterstock
Do vyrábění sýru se můžete pustit úplně samy na vlastí pěst. Moc to ale nedoporučujeme, protože s tím nemáme dobré zkušenosti. Pokud to přeci jen chcete zkusit, držte se přesně tohoto receptu.
Recept na domácí sýr
Do 12 l plnotučného mléka zahřátého na 63 stupňů přidejte po zchladnutí na 40 stupňů kelímek zakysané smetany. Po 20 minutách se v mléce namnoží mikrobiální kultura, potom vmíchejte 5 ml syřidla, které předem zřeďte trochou vody. Vše promíchejte a znovu zahřejte na 50 stupňů. Zhruba do 60 minut uvidíte sýřeninu. Promíchejte ji a počkejte, až se začne srážet syrovátka. Tuhou sraženinu, kterou byste momentálně měly mít na dně kastrolu, sceďte přes cedník a zbavte ji tekutiny. Sýr dochuťte solí či bylinkami, dejte ho do děrované nádoby, zatižte a nechte lisovat.
Nevýhody jsou následující. Aby se sýr povedl a kultury v něm nevymřely, budete potřebovat kvalitní mléko, nejlépe to přímo čerstvé od krav. Ne že by bylo k přímo k nesehnání, ale ne každý má takovou možnost. Když se kultury nezačnou množit, zbyde vám několik litrů nevzhledně vypadajícího mléka.
Sýr z mikrovlnky
Další možností, kterou máte, a kterou jsme kdysi vyzkoušely je sýr dělaný v mikrovlnce. Nutno dodat, že si nelze moc vybírat. Hotový sýr je ricotta, která bude chutnat podle toho, jak ji ochutíte. Je to však nejrychlejší způsob jak domácího sýru docílit a potřebovat budete jen citrón, mléko a speciální nádobu, kterou koupíte zde. Vše můžete zhlédnout v tomto videu.
Chytré sýrové krabičky
Naštěstí pro lidi z města, ale i z vesnic bez možnosti zakoupení čerstvého mléka, jsou tady krabičky, ve kterých je všechno, co budete potřebovat a sýr„ vzejde“ i z normálního kupovaného mléka. Kultury jsou upraveny, což není ve výsledku tak blahodárné, jako když uděláte sýr z domácího mléka, ale výsledek stojí za to. Vyzkoušely jsme jich už hodně a všechny fungují perfektně.
Mezi ty nejlepší se však řadí tyto:
Fungují na stejném principu, ale přeci jen u nich více ohlídáte poměr surovin, které jsou vám přesně dávkované. Najdete v nich přesný návod, podle něhož nelze nic splést. Otázkou samozřejmě je, zdali se takový sýr vyplatí. Časově určitě ne a finančně je dle množství na pováženou. Jde ale o to, že můžete třeba dětem ukázat, jak takový sýr vzniká a udělat si zábavu na celé dopoledne. Navíc, věřte tomu nebo ne, sýr vám bude chutnat víc, než ten kupovaný!
Čtěte také:
- Rychlý průvodce „platingem“ aneb jak proměnit talíř v umělecké dílo
- Tipy do kuchyně. Naučte se krájet cibuli jako profík
Nový komentář
Komentáře
Teda 12 litrů ? Tak to by byl opravdu hodně drahý sýr.
Fakt do 12 litrů?? To musí být pro rotu vojáků