obrazek.jpgFoto: Shutterstock

Banány
Byly zrovna ve slevě, a tak jste se neudrželi a koupili celý trs a teď máte problém banány sníst, než úplně zhnědnou, nebo dokonce zčernají? Jejich dozrávání můžete zpomalit jednoduchým tipem, který spočívá v obalení stopek banánů potravinářskou fólií. Někdo používá i alobal.

Ředkvičky
Původně křupavé ředkvičky mají tendenci po nějakém čase zgumovatět. I tomu se dá ovšem vyhnout a stačí k tomu uzavíratelná nádoba s vodou. Ředkvičky zbavte zelených stonků a jednotlivé kuličky dejte do uzavíratelné skleničky tak, aby byly ponořené ve vodě. Následně skladujte v lednici – vydrží křupavé až týden. Není na škodu, pokud vodu každý den vyměníte.

Mrkev
Vrásčitou a gumovou mrkev nemá nikdo rád – i této zelenině pomůže namočení do vodní lázně a skladování v lednici. Jen předtím nezapomeňte odstranit nať. Ideálním řešením by bylo mrkev uchovávat v tmavém sklepě v písku, ale ne každý má tuto možnost.

630f140bc0016obrazek.jpg
Foto: Shutterstock

Rajčata
V lednici ztrácejí rajčata nejen svou texturu, ale také sladkou a lahodnou chuť. Proto je do ní, pokud možno, nedávejte. Mějte také na paměti, že rajčata toho moc nevydrží, a pokud neplánujete výrobu domácího kečupu, nekupujte jich hromady do zásoby. Jejich životnost můžete přeci jen trochu prodloužit tím, že je budete skladovat stopkou dolů.

Nakrájené ovoce
Enzymy v ovoci reagují s kyslíkem, a tak mají nakrájené plody tendenci na vzduchu hnědnout a stávat se ne příliš chutnými. Přitom mohou na stole vypadat lákavě celý den. Stačí smíchat citrónovou šťávu s vodou a pomocí rozprašovače ovoce pokropit. Kyselina práci enzymů zpomalí.

Brokolice
Když ji hned nezpracujete nebo se o ní alespoň dobře nepostaráte, má brokolice tendenci vadnout a plesnivět a nepomůže jí ani to, že ji jen tak pohodíte v lednici. Zbavte ji původního obalu a košťál vložte do sklenice s vodou, podobně jako se usazují květiny do vázy. Sklenici následně postavte do lednice a vodu pravidelně měňte.

Bylinky
Tendenci rychle po utržení vadnout mají i všemožné bylinky. I tady lze ovšem proces úpadku zpomalit. Asi na dvacet minut je vložte do ledové lázně, následně je zabalte do mokré utěrky, vložte do plastové dózy a dózu dejte do lednice. Tento tip radil na svém Instagramu v minulosti například šéfkuchař Přemek Forejt.

630f142f3acbeobrazek.jpg
Foto: Shutterstock

Bobulovité ovoce
Bobulovité ovoce, jako jsou borůvky, ostružiny či maliny, je náchylné k poměrně rychlému plesnivění. Tento proces lze oddálit díky octové lázni. Smíchejte ocet a vodu v poměru 1:3 a nechte v této koupeli ovoce několik minut, poté ho omyjte čistou vodou, důkladně osušte a můžete skladovat například v lednici.

Zdroje: Instagram Přemka Forejta, Reader’s Digest, New York Times, Eating Well, Good House Keeping

Čtěte také: