Foto: Shutterstock

Historie nakládaných ryb zřejmě vznikla ve Švédsku. Tam je milují natolik, že se z nich stal tradiční národní pokrm. Jejich surströmming, tedy zakonzervované zkvašené maso sleďů obecných dokonce některé letecké společnosti zakazují vzít si s sebou do letadla. Jejich zápach je totiž pro většinu populace nesnesitelný. Ne všechny nakládané ryby však musíte zavřít do konzervy a čekat až se skoro rozpadnou. Postačí, když rybu v octu či v citrónové šťávě necháte několik dní ve sklenici.

Jedním z oblíbených švédských receptů je takzvaná klämma se surströmmingem. Jde o chlebovou placku, která se naplní rybou, vařenými brambory, červenou cibulí a máslem. Vše se zabalí a tradičně se k pokrmu pije mléko. Tady je vidět, že teorie o různorodosti trávících enzymů podle národnosti zřejmě sedí.

Jak ryby nakládat

Na nakládání jsou nejlepší ryby bílé. Můžete použít tresku, bělici, cejna, perlína, jelce, plotici, tlouště nebo tradičního sledě. Rybu pak můžete nakládat v octu nebo v citrónové šťávě, ve které se doslova uvaří. Kyselá šťáva z citrusů opravdu mění strukturu bílkovin v mase a štěpí je podobně jako tepelná úprava. Výhodou však je, že zůstane syrová chuť! Nikdy nenakládejte ryby, které nejsou čerstvé. Vždy jen ty, které ten den koupíte. Rybu zbavte šupin, vykuchejte ji a vyfiletujte. V octu nechte rybu minimálně tři dny odpočívat, v citrónové šťávě bude stačit pár hodin.

Nakládané ryby jsou zdravé

Možná jste od prarodičů kdysi slyšely, že kapka octa znamená kapka krve. Dlouhou dobu se tvrdilo, že ocet není zdravý. Není tomu tak. Jen si musíte dávat pozor, a kupovat ten na přírodní bázi, ne chemický. Přírodní je vyrobený biologickým procesem kysání lihu obohaceného živinami za pomoci octových bakterií. Dále kupujte ocet, který bude mít zhruba 8 procent kyseliny octové. Ty silnější už se musí ředit, aby nepoleptaly sliznici. Použít také můžete zdravější jablečný ocet. Ocet snižuje nadýmání, očišťuje tělo a podporuje trávení. Když se k tomu přidají ryby bohaté na omega-3 mastné kyseliny, jód nebo vitamín D, máme z toho recept na věčné mládí!

Foto: Shutterstock

Nakládaná ryba s tvarohovou pomazánkou

  • 2 kg bílé ryby 
  • pepř a sůl
  • 500 ml vody
  • 500 ml octa
  • 400 g tvarohu
  • pažitka

Na kořeněný nálev:

  • 500 ml vody
  • 250 ml octa
  • 2 lžičky kuliček pepře
  • 2 lžičky kuliček nového koření
  • 2 lžičky hořčičného semínka
  • 4 bobkové listy
  • 1 lžíci cukru
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • 1 celer

Svařte vodu s octem a uvařte v ní nakrájenou kořenovou zeleninu. Nálev nechte vychladnout a poté ho nalijte na nakrájené filety ryby ve sklenici. Nechte odpočívat tři dny v lednici. Připravte pažitkovou pomazánku z tvarohu, namažte ho na čerstvý chléb a na něj položte kousky ryby.
 
Nakládané ryby si můžete kromě receptu i koupit. Vyhněte se však supermarketům a zamiřte do specializovaných obchodů či eshopů na švédské potraviny (FÖDA, Skandinávské potraviny). Koupit je můžete i v obchodním domě Ikea, ale pokud nemáte opravdu silný žaludek, vyhněte se těm s omáčkami jako třeba hořčičná.

Čtěte také:

Reklama