ry1.jpg
Barva rybího masa může zákazníkovi napovědět, z jakého chovu ryba pochází. Ideální je volit ryby chlazené a od českých chovatelů, kteří poskytují záruku, že se ryba nepřesouvala přes půl planety. Pro nákup jsou vhodné buď specializované obchody, nebo přímo sádky.

U mražených ryb zákazník neví, v jakém byly před mražením stavu, a jejich maso bývá sušší a méně chutné. Pokud má zmražená ryba světlé ploutve nebo okraje, může to znamenat, že byla částečně rozmražena a zase zamražena.

Posuzujte ryby podle barvy
ry2.jpg
Foto: Ilustrační foto. Rybářství Kovář

„Ryby z extenzivních a volných chovů mají maso více zbarvené. Co se týče chovu lososovitých ryb, dá se říct, že čím intenzivnější je chov ryb, tím je maso světlejší. Námi chované lososovité ryby na průtočných sádkách jsou tmavší. Volně žijící lososovité ryby mají maso nejtmavší díky přirozené potravě. Obecně se toto dá říci i o kaprovi. U pstruha a sivena lze maso obarvit krmením až na sytě červenou barvu tak, aby barva masa napodobovala lososa. Obarvené maso ze pstruha a sivena je nejvíce žádané v Německu a Rakousku,“ komentuje majitel rybářství Josef Kolář.

Slizkost je normální
ry3.jpg
Foto: Výlov ryb. Rybářství Kovář

Na rozdíl od jiných druhů mas nevadí u ryb ani případy, kdy je maso našedlé nebo zbarvené dohněda. Nedostatek kyslíku dále způsobuje namodrávání. Důležitá je i konzistence rybího masa – tužší maso je znakem lepší kvality. Nebojte se ani chlazených sladkovodních ryb, které jsou na povrchu slizké. Jde o znak toho, že ryby byly zpracovány a baleny čerstvé.
60b4a3dccc5eeobrazek.jpg