Od sluníčka až po stín
Mezi středomořské bylinky, které se nemohou nabažit slunečních paprsků, patří rozmarýna, levandule, oregano, tymián, estragon, saturejka, šalvěj či yzop. Pro tyto rostlinky je nejlepší vybrat takové místo, které je od rána do večera zalité sluncem.
TIP: Víte, že čím více se středomořské bylinky vyhřívají, tím aromatičtější jsou? Jejich listy pak obsahují více voňavých silic!
Některé bylinky se rády schovají před nejpalčivějšími paprsky do stínu, o úžeh nestojí. Polostín tak uvítají například bazalka, petržel, pažitka, kopr, kerblík nebo koriandr. Na rozdíl od středomořských střízlivek mají rády u kořínků dostatek vláhy, jinak jejich lístky začnou brzo vadnout. Pokud nevíte, co se stinným koutem zahrady či ne příliš osvětleným balkonem, zasaďte tam mátu, meduňku či stévii. Těm prudké slunce příliš nesvědčí.
Půda je základ
„Bylinky nejsou na půdu nijak zvlášť náročné. Vystačí si s nehnojeným kusem záhonku a v květináči se spokojí s namíchanou zeminou s pískem a trochou kompostu. Nezapomeňte na dno přidat drenážní vrstvu, kterou zastane vrstva obyčejných kamínků. S hnojením bylinek to není dobré přehánět, protože s příliš rychlým růstem ztrácejí své aroma,“ vysvětluje Michala Brabcová, zahradnice Weiki.
Přiměřená zálivka
Záhonky s voňavými bylinkami je dobré zalévat ráno či večer, nikdy je nezaléváme přes den za největšího žáru. Zálivka nemusí být tak častá, ale je třeba, aby byla vskutku vydatná. Díky tomu voda proteče do hlubších vrstev půdy a rostlinky jsou tak nuceny natahovat své kořínky co nejdále. Pokud jednou za 10 dní do zálivky přidáte navíc probiotika, pomohou bylinkám k bujnějšímu kořenovému systému a pak je jen tak nějaké sucho nezaskočí.
TIP: V parném létě zalévejte bylinky večer, ale na jaře a na podzim volte raději ranní zálivku. Jejich lístky za dne rychleji uschnou. A tak předejdete plísňovým onemocněním.
Naopak bylinky v květináčích je dobré zalévat častěji a pomálu, aby se kořínky zbytečně netopily a nehnily. I bylinkám pěstovaným v nádobách je dobré dopřát probiotickou zálivku, aby se lépe vypořádávaly s teplotními rozdíly, protože se květináč na slunku dokáže pořádně rozpálit.
Semínko, či sazenička?
Pokud si chceme vsadit na jistotu, je nejlepší koupit již vypěstovanou bylinkovou sazeničku. Jen pozor, musíme ji důkladně prohlédnout, jestli je zdravá, bez škůdců či chorob. Kdo si chce vypiplat bylinku hezky od semínka, je dobré sáhnout po těch, jejichž semínka velmi dobře klíčí, jako je například bazalka, majoránka, pažitka, řeřicha či koriandr. Naopak u meduňky, šalvěje, levandule či rozmarýnu je často pěstování ze semínek dobrodružství, a tak se vyplatí koupit už vzrostlou sazeničku.
Zdroje: Michala Brabcová, zahradnice Weiki, tiskové materiály
Nový komentář
Komentáře
Taky si chci začít pěstovat bylinky, používám je celkem často, takže by bylo fajn mít možnost je mít na stole čerstvé. Na https://www.pixolive.cz/zdravyzivotnistyl/vypestujte-si-bylinkovou-zahradku-u-vas-doma/ jsem si už četla o tipech jak bylinky pěstovat a myslím, že nebude problém si je vypěstovat.
Přijde mi, že na tohle pěstování bylinek dnes už spousta lidí zapomněla a tak nějak z pohodlnosti koupí tinkturu nebo prášky. :) Jako neříkám, třeba tinkturu z tribulus terrestris nebo kotvičníku zemního si doma neuděláte. Ale proč bych si měla kupovat meduňkový čaj, když si můžu meduňku vypěstovat v kuchyni v květináči, hm? :)