Natalská švestka nebo také Karisa velkokvětá (Carissa grandiflora) pochází z jihoafrické provincie Natal – odtud také její název. Jde o pomalu rostoucí, stálezelený keř, z něhož v jeho domovině tvoří neproniknutelné živé ploty. U nás ho sice můžeme pěstovat jen doma v květináči, protože by venku nepřežil zimu (starší rostlinky snesou teplotu do -4°C), ale i tak tu prosperuje. Kvete a dokonce může i plodit.

Abyste se dočkali švestek

Z krásných, bílých květů vonících po jasmínu, nejintenzivněji v noci, se můžete těšit po celou sezonu – od června až do září. A mezi nimi se na keříku mohou začít tvořit i jedlé plody. Jasně červené „švestky“ dlouhé až 6 cm krásně voní a chutnají podobně jako brusinka. Obsahují nejen vitaminy A, B a C, ale také vápník, hořčík nebo fosfor. Sklízejí se ovšem až úplně zralé, jinak by vám chuť zkazilo latexové mléko, které zpočátku obsahují. Ostatně jako celá rostlina. Pokud se ale chcete dočkat plodů (od pětiletých výpěstků), měli byste si pořídit rostliny dvě. Nejsou totiž samosprašné. A na škodu nebude ani to, když jim v opylení pomůžete štětečkem.

Plody můžete konzumovat čerstvé, nebo slouží k výrobě džemů, sirupů a podobně. Ale pozor, jedlá je pouze dužina, semínka vyhoďte.

Jak natalskou švestku pěstovat

  • Rostlina není náročná na půdu, postačí jí běžný propustný a vzdušný substrát.
  • Zatímco od jara do podzimu jí bude vyhovovat pokojová teplota a také letnění, přes zimu jí bude nejlépe v místnosti s teplotou kolem 10°C.
  • Miluje slunce, takže ji umístěte na jižní stranu.
  • Zálivku má zvláště přes léto ráda vydatnou, ale nesmíte ji nechat stát ve vodě. Uhnily by jí kořínky.

Čtěte také:

Reklama