„Fůůůj, co to je? Tohle teda jíst nebudu!“ Náš miláček zhnuseně zírá do talíře s dary moře, za který jsme zaplatili nekřesťanské peníze, a dožaduje se svých milovaných hranolků. Co se jídla týče, jsou děti prostě strašně konzervativní, na experimentování je moc neužije. Z mezinárodní kuchyně vzaly na milost jen špagety, pizzu a čínské nudle.
A pravdou je, že některé méně obvyklé ingredience dětskému žaludku opravdu příliš nesednou. Jiná jídla mezinárodní kuchyně by jim ale mohla prospět mnohem víc než běžná česká kuchyně. Pojďme se podívat, které cizokrajné speciality můžeme nabídnout i našim ratolestem. Průvodkyní nám bude nutriční terapeutka Jitka Tomešová z pražského poradenského centra Výživa dětí.
Asie není jen „kuře podivné chuti“ z bistra
Pod pojmem „čínské jídlo“ si spousta lidí okamžitě představí instantní polévku nebo nudle z bistra. To bychom ale asijské kuchyni velmi křivdili. V typickém asijském, tedy čínském, japonském nebo thajském pokrmu nebude určitě chybět dostatek lehce orestované, dušené nebo vařené zeleniny.
Bohužel, asijská kuchyně nešetří ani sójou a výrobky z ní. O příznivých účincích sóji na lidské zdraví bylo napsáno mnoho, málokdo si však uvědomuje, že ve velkém množství může i škodit, zejména malým dětem. Obsahuje totiž tzv. antinutriční látky, které brání využití některých vitaminů či enzymů. V
Řada asijských specialit se vyznačuje použitím nejrůznějších druhů ostrých a pikantních koření. Ta ale nejsou pro malé děti vhodná, mohou u nich totiž vyvolat střevní potíže, nemluvě o tom, že takové jídlo pravděpodobně nebude většině dětí chutnat. Velký pozor by si měli dát rodiče citlivých dětí. Kvůli hojnému používání netradičních surovin (např. různých druhů zeleniny, ovoce a nejrůznějších živočichů včetně hmyzu) v nezvyklých kulinářských úpravách hrozí alergické reakce.
Arabské kuchyni je třeba přijít na chuť
Kvalitně připravená arabská jídla obvykle neobsahují žádné ingredience, které do dětského jídelníčku nepatří. Vyhnout bychom se měli jen ostřejším pokrmům, např. s obsahem kořenící směsi harrisa.
Většina dětí asi hlemýždě, mořské plody nebo vnitřnosti nebude chtít jíst. Ve francouzské kuchyni je však velmi oblíbená i zelenina a ryby, na které je možná nalákáme snadněji. Francouzi jsou navíc zvyklí pohrát si se servírováním pokrmů tak, aby lahodily i oku.
Přestože jejich kuchyně obsahuje velké množství tuků (i živočišných, vždyť oblíbenou pochoutkou jsou husí játra či mozeček), trpí méně často srdečně-cévními onemocněními než my, Češi. Tajemství zdravotní prospěšnosti francouzské kuchyně totiž mimo jiné spočívá i v malých porcích jídla.
Neodmyslitelnou součástí francouzské kuchyně jsou také bagety, které se servírují téměř ke každému jídlu. My sice nejsme zvyklí zajídat hlavní jídlo pečivem, bagetu však můžeme nabídnout třeba k salátu nebo může bohatě naplněná zdravými ingrediencemi posloužit dětem jako školní svačina. Vynecháme však majonézu a raději použijeme dresink na
Řecko je přeslazené
Řeckou a středomořskou stravu obecně vnímáme jako jednu z nejzdravějších. Prim tu hraje kvalitní olivový olej, ryby a mořské plody a také spousta zeleniny a ovčího sýra feta. Děti ale naše nadšení nebudou možná sdílet. Z masa dominuje jehněčí, které nemusí českým dětem na poprvé chutnat, stejně jako některé pro nás méně obvyklé druhy koření. I zde tady platí, že trpělivost přináší růže. Dejme dětem ochutnat ze své porce a do ničeho je nenuťme – však ony na dovolené hladem neumřou. V řecké kuchyni bychom si však měli dát pozor na velmi sladké moučníky, kterým děti odolají jen těžko. Raději je požádejme, aby se s námi rozdělily, nebo jim jako variantu nabídněme zmrzlinu či ovoce.
Nový komentář
Komentáře
Tady je zase úcty k potravinám
Kéž by se vám ten blicí smajlík objevil před očima pokaždé, když zasednete k oblíbenému jídlu
cherinka: Ono těm mořským plodům je asi úplně jedno, že zrovna ty je nežereš.
Mořské potvory -
, a nejsem dítě, abych do toho zmoudřela.
Pridavam se na stranu priser a chapadel s prisavkami
Meander: už sem nepáchnu, tos neměla napsat, je mi zle!!!!
gerda: Mně bylo včera po tom talíři chapadel s přísavkami, mušlí, krevet s očima a tykadly taky moc fajn.
Meander: už jsem to snědla. Je mi fajn!
gerda: Fuj, zkourtily se mi palce u nohou.
Meander: a to je zajímavé!
Jablíčko, křehoučké, šťavnaté, křupavé.... hned si jdu zakousnout, teda....nakrájet
gerda: Hehe, takhle já reaguju na jabka. Obrací se mi z jejich struktury žaludek. V životě bych nesnědla jablko.
tyrkys: brrrrrr
slizké=hnusné
gerda: nepsala jsem, že jsou krásné, ale že krásně kloužou do krku
tyrkys: co je probůh krásného na něčem, co je slizké????
Meander: jsem spíš vegetarián, takže i mě podobné lahůdky nechávají chladnou.
gerda: a mušle jsou slizké a krásně kloužou do krku - zvlášť syrové, jen pokapané citronem
gerda: Mně se obrací žaludek z tlačenky, bůčku a podobných záležitostí. Smrdí to jako chlívek.
jo, a krevety zas vypadají jak ponravy. Z toho je mi taky špatně. Přece to nebudu krájet nebo mlít, abych to pozřela...za ty prachy
Majucha: tyrkys: Brrrrrrrrrrr
Majucha: přísavky taky miluju
Fuj, jsem si vzpomněla na ten vtip, jak jde chlap s prostitutkou a během aktu vykřikne:
"Proboha ženská, vždyť vy tam máte nějaký broučky!!"
"Ne cos čékal za padesát, krevéty?"