Jednu vášeň mají všichni členové naší rodiny včetně psa Bohouše společnou – grilování. Ono příjemné šílenství propuká pravidelně už v pátek ráno, kdy ze svého středu zvolíme osobu „pověřenou“ přípravou večerní griliády.
Jejím úkolem je nakoupit a připravit vše tak, aby se zbytek rodiny o pár hodin později olizoval až za ušima. Vybraný člen musí mít samozřejmě na paměti i našeho čtyřnohého kamaráda. Jednou jedinkrát se teta Alžběta jaksi zapomněla, nekoupila Bohoušovi buřta, a věřte mi, že jí to ten dobrácký pes hodně dlouho neodpustil.
Náš rodinný volební systém má jednu velkou výhodu. Vybraný člen se chce před ostatními vytáhnout, ukázat, že právě on je tím nejlepším kuchařem, a tak si na úpravě masa i zeleniny dává jaksepatří záležet. Jeho píle také bývá po zásluze odměněna. Nepamatuji se, že by se někdo z nás někdy oškleboval. Vlastně – až na jednu výjimku!
Koncert chutí
Ještě nedávno se totiž našich pátečních dýchánků nepřímo účastnila i naše podivínská sousedka, paní Vomáčková. Postarší dáma přísných tradic, podle svých vlastních slov prvotřídní kuchařka. Na naše večerní sezení u ohně hleděla s nedůvěrou a nenechala si ujít jedinou příležitost, aby nám naznačila, jak ji naše počínání pohoršuje. Jednou přes plot trousila, že se jí nezdá kvalita masa, jindy demonstrativně krčila nos a naznačovala, že naše pochoutka nevábně voní. Naše „novoty“, jak grilování říkala, se jí zkrátka nezdály.
A tak jsme se jednou rozhodli, že ji zkusíme přesvědčit. Jako první se tohoto úkolu ujal strýc Josef. Ostatně, tento vyhlášený gurmán nesl sousedčiny pohrdavé poznámky ze všech nejhůř. Do útoku vyrazil se zničující výzbrojí. Od řezníka si vyžádal ty nejlepší vepřové kotletky, které pak láskyplně naložil do Italské marinády. Právě tahle marináda, která masu díky lahodné směsi rajčat, cibule, bazalky a oregána propůjčí středomořskou chuť, patří k jeho nejoblíbenějším. Na stůl pak Josef důkladně rozestavil lahvičky s grilovacími omáčkami - Tomatovou pikantní, Jemnou hořčicovou a kvůli tetě Alžbětě, která ji přímo miluje, i Bylinkovou omáčku. Jenže… Lahodná vůně grilovaného masíčka sice k našemu plotu přilákala všechny psí bezdomovce z okolí, ale sousedka zůstala neoblomná.
Poslední šance
Stejně jako strýc Josef jsem dopadla i já, můj manžel a nakonec i teta Alžběta. Nedalo se nic dělat, museli jsme povolat náš tajný trumf, babičku Rózu. Ženu, která vaření nejrůznějších dobrot zasvětila většinu svého života. A babička se skutečně vyznamenala. Její rožněná kuřecí prsíčka okořeněná Kořenicím mixem na kuře sousedku konečně zlomily. Musím přiznat, že se tomu nikdo z nás nedivil. Vynikající chuť grilovaného kuřete doplňoval skvělý zeleninový salát ochucený Francouzským dressingem a neméně lahodné grilovací omáčky.
Po vydatné Rózině krmi tak sousedka konečně pronesla vytouženou větu: „Tak vám povím,“ pravila ta nezdolná žena, „že na tom vašem grilování vážně něco je.“ Od té doby už paní Vomáčkovou zvát nemusíme. Koupila si totiž svůj vlastní gril a její party pro přátele jsou občas dokonce bouřlivější než ty naše.
Náš tip
Grilované maso získá báječnou křehkou chuť, když ho naložíte do KNORR marinády. Vybrat si můžete ze 6 různých variant. Ke grilovanému masu se báječně hodí všechny dressingy HELLMANN´s, které mají díky speciální receptuře výraznou a bohatou chuť. Zjemnit ji navíc můžete pomocí smetany ke šlehání, která vám také pomůže spotřebovat celý obsah lahve. Stačí zředit zbývající dressing trochou smetany a pak už láhev snadno vyprázdníte. Když si navíc v červnu spolu s dressingem HELLMANN´s koupíte i marinádu KNORR, získáte dárek (například grilovací omáčku HELLMANN´s grilling).
Vše o marinádách KNORR a skvělé recepty najdete na stránkách www.knorr.cz a www.nadoma.cz výtečné dobroty HELLMANN´S, na stránkách http://www.hellmanns.cz/