Národní nápoj je ten, který je úzce spojen s konkrétní zemí a může být taktéž součástí její identity. Přitom nezáleží na tom, zda se jedná o nápoj alkoholický či nealkoholický. Určitý nápoj lze pak považovat za národní z několika důvodů:
- jedná se o běžný nápoj, vyrobený z lokálních surovin osobitým způsobem
- obsahuje jednu speciální složku, která se vyrábí lokálně a je součástí kulturního dědictví
- je samotnou zemí propagován jakožto národní nápoj
A jak je to tedy s národními nápoji ve vybraných zemích?
Španělsko – Sangria
Tento alkoholický punč, typický pro Pyrenejský poloostrov, získal svůj název podle španělského slova sangre, které v překladu znamená krev. Sytě červený nápoj se klasicky připravuje z červeného vína a nakrájeného ovoce. Toto ovoce je pak nejčastěji citrusové povahy, a to proto, aby se ještě podtrhla kyselost červeného vína. Neexistuje ovšem žádný jednotný recept, na tento nápoj, kterým by se řídilo celé Španělsko. Každý má svou vlastní variaci. Sangrie se podává chlazená a je skvělým doplňkem každého jídla (dokonce i snídaně!).
Zdroj foto: Shutterstock
Portugalsko – Portské víno
Náš seznam zakončíme světoznámým vínem, které je produkováno v oblasti Douro na severu Portugalska. Jedná se o typicky červené víno, které je často prezentováno jako dezertní, právě proto, že je sladší. Obsahuje totiž vyšší podíl zbytkového cukru. Narazit ale můžeme také na jeho suchou, polosuchou a bílou variantu. Během války o španělské dědictví se portské stalo velice oblíbeným v Anglii a jeho obliba zde trvá dodnes. V britské armádě se dokonce portským připíjí královně při všech oficiálních příležitostech.
Peru – Pisco Sour
Tento neodolatelný alkoholický koktejl pochází z Peru a jeho základem je likér pisco, čerstvě vymačkaná citronová šťáva, sirup, led, Angostura bitters a …vaječný bílek. Bílek sice koktejlu nedodá žádnou speciální chuť, za to dokonale vyšperkuje jeho texturu. Pisco Sour je díky vaječnému bílku hedvábně jemný. Nevyskytuje se ale v Chilské verzi tohoto nápoje. Ta namísto toho používá chilské pisco a limetku Pica. Další verze nápoje zahrnují například ovoce (ananas) nebo listy koky.
Zdroj foto: Shutterstock
Mexico – Tequila
Silný destilovaný alkoholický nápoj obsahuje nejčastěji kolem 38 až 40 % alkoholu. Vyrábí se z mexického druhu Agave tequilana, zvané modrá agáve. Existuje několik druhů tohoto nápoje podle toho, jak dlouho dozrávaly v sudu. Všichni asi víte, že existuje tequila stříbrná a zlatá. Stříbrná tequila pochází z nerezového sudu a zlatá se vyrábí ze stříbrné dobarvením. Dále ještě existuje tequila Reposado (uleželá), která není ničím dobarvená a svou barvu získává v sudu, Anejo (letitá), která v dřevěných sudech stráví až 3 roky a Extra anejo (extra letitá), která je v sudech více než tři roky. Správná konzumace tequily nezahrnuje sůl, skořici, pomeranč ani citron. Kdo si netroufá na tequilu jako takovou, může si ji dopřát v Margaritě.
Taiwan – Bubble tea
Tento nápoj není ničím novým, jak by si mnozí mohli myslet. Taiwanský čajový nápoj není výdobytkem moderní doby, protože vynalezen byl už v roce 1980. Jeho základem je čaj s mlékem, ovocným sirupem nebo práškem a slavnými tapiokovými perlami. Existují ale také bez mléka. Pokud je ale mléko do základu nápoje zahrnuto, může se jednat jak o čerstvé, tak i sušené, kondenzované, sójové, kokosové i mandlové.
Zdroj foto: Shutterstock
Česká republika – Becherovka
Mnozí by jako národní nápoj nás, Čechů, hádali pivo. A měli by pravdu. Česká republika se pravidelně stává rekordmanem v konzumaci piva. Existují ale i další nápoje, které jsou pro naši republiku typické, a dokonce zde byly i vynalezeny. Prvním z těchto nápojů je Kofola, která vznikla v roce 1959 v Československu jako alternativa ke konkurenčním nápojům Coca-Cola nebo Pepsi, které byly u nás nedostupné. Ovšem nejstarší značkou alkoholu v historii České republiky je právě Becherovka. Jedná se o bylinný likér, který se vyrábí v Karlových Varech nepřetržitě už od roku 1807 a to podle stále stejné (tajné) receptury.
Indie – Mango Lassi
Typický indický nápoj je směsí jemné chuti jogurtu, mangové dužiny, cukru a kardamomu a jeho konzumace s sebou přináší hned několik výhod. Podporuje trávení a zklidňuje žaludek, v horkých dnes ochladí a v zimním období dodá potřebné vitamíny. Mangové Lassi ale není jedinou variantou tohoto oblíbeného indického nápoje. Použít se mohou i další druhy ovoce. Kromě manga je časté také avokádové Lassi či banánové Lassi. Různé části Indie navíc používají také rozdílná koření. Někde se setkáte s kurkumou, jinde zase s římským kmínem, skořicí či šafránem.
Zdroj foto: Shutterstock
Zdroj info: flavorman, hostelworld, wikipedia, forbes, becherovka, britannica, newstream
Čtěte také:
- Káva pomůže při jarní únavě. Pohlídejte si ale denní dávku kofeinu
- Zmrzliny s prazvláštními příchutěmi. Zkusili byste příchuť s černým uhlím, majonézou nebo chobotnicí?
Nový komentář