Jak nejlépe zpracovat jakoukoliv dýni? Upéct ji v troubě a z dužiny rozmixovat pyré. To můžete uchovat několik dní v lednici nebo zamrazit a potom ho budete mít vždycky po ruce. Z dýňového pyré můžete připravit spoustu výborných jídel. Jedním z nejoblíbenějších je dýňová polévka.

tefal5.jpg (64 KB)

Receptů na dýňové polévky najdete na našem magazínu několik. Liší se v dochucení a také v druhu dýní, které jsme použili. Dýňovou polévku můžete uvařit jemnou, ve které vynikne přirozená chuť dýní. Nebo ji zkombinovat se zajímavým kořením, udělat ji třeba pikantnější a dochutit kokosovým mlékem. 

40568557_300501917348108_2637203605865627648_n.jpg (591 KB)

Z dýňového pyré můžete také vykouzlit domácí dýňové noky. Od těch bramborových se liší intenzivnější chutí a krásnou barvou. Noky si můžete vyrobit do zásoby, předvařit a uchovat v mrazničce. 

Recept na ně najdete tady.

noky.jpg (126 KB)

A když chcete velice rychlý recept, použijte dýňové pyré jako omáčku na těstoviny. Dýni jsme v tomto receptu opět zkombinovali se šalvějí, protože tahle bylinka se hodí ke všem druhům dýně úplně báječně. A záleží už jen na vás, jestli zvolíte odlehčenou bezmasou verzi nebo k těstovinám přidáte třeba kuřecí kousky.

Recept na rychlé a skvělé těstoviny najdete tady.

dynovetestoviny.jpg (140 KB)

Perfektní dýní je dýně špagetová. Proč se tak jmenuje? Po upečení je vidličkou natrháte na nudličky, podobné špagetám. Může se tak použít jako základ pro mnoho pokrmů. Jedním z nejzajímavějších a nejchutnějších receptů ze špagetové dýně je zapéct ji s mletým masem. Můžete použít mleté maso hovězí, vepřové i krůtí, ale klidně také na malé kousky nakrájené kuřecí maso. 

Inspiraci najdete tady.

dyne1.jpg (194 KB)

Kdo si oblíbil slané koláče - quiche? Ten, do kterého nakombinujete podzimní dary přírody - houby a dýně, nemá chybu. Použijte klidně kupované listové těsto, recept potom bude bleskurychlý. Nebo dáváte přednost domácímu těstu na slané koláče?

Náš recept najdete tady.

quiche.jpg (110 KB)

Méně tradičním dezertem, se kterým jste se možná ještě nesetkali, je dýňová zmrzlina. Stejně jako u mnoha dalších receptů, je základem dýňové pyré. Dále už je příprava snadná a recept na tuto skvělou osvěžující pochoutku najdete tady.

zmrzlina.jpg (143 KB)

A ještě jsme si pro vás na závěr připravili jeden dezert. Výborné dýňové cupcakes. Nádherná barva dýní, barva podzimu, na nich krásně vynikne a chuť je opět dokonalá. 

dynovecupcakes.jpg (84 KB)

Na našem magazínu však najdete mnoho dalších dýňových receptů. Inspirujte se u nás!

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková