Ingredience na „růžový květák“

  • 1 střední květák
  • 3 dcl červeného vinného octa
  • 2 dcl vody
  • 3-5 lžic cukru
  • 2 lžičky Hořčičného semínka Labeta
  • 3 lžičky kořenící směsi na zavařování Lako Labeta
  • 2 plátky červené řepy

Ingredience na „žlutý květák“

  • 1 střední květák
  • 3 dcl jablečného octa
  • 2 dcl vody
  • 3-5 lžic cukru
  • 2 lžičky Hořčičného semínka Labeta
  • 3 lžičky kořenící směsi na zavařování Lako Labeta
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 1 lžička římského kmínu

Postup:

Než začnete se samotným květákem, připravte si dostatek sterilních sklenic s víčky, abyste mohli rychle pracovat. Rozeberte květák na malé růžičky. Na začátku si zvolte, jestli budete připravovat verzi „růžovou“ nebo „žlutou“. V hrnci přiveďte k varu ingredience na vybranou zálivku. Tedy vodu, ocet, cukr, kořenící směs na zavařování Lako a hořčičná semínka, případně další koření. Jakmile začne nálev vřít, vložte opatrně všechen květák a nechte ho pod pokličkou přibližně 3-5 minut vařit. Někdy stačí i méně, pokud je květák povadlejší. Pak stáhněte z plamene a nechte přikryté odpočívat 10 minut. Je třeba nechat květák takto lehce „dojít“ v horké vodě, aby byl pak tak akorát křehký. Na růžový květák si v mezičase oloupejte řepu, odkrojte z ní 2 plátky a ty přeřízněte napůl. Do sklenic napěchujte povařený květák, přidejte plátky červené řepy, můžete přidat i nakrájené chilli papričky a vše zalijte horkým octovým rozvarem, který připravíte ze zbylých surovin Sklenice pečlivě uzavřete a otočte víčkem dolů. Takto nechte vychladnout, gumička na uzávěru se teplem roztáhne a sklenice tak bude opravdu hermeticky uzavřená. Uchovávejte na chladném tmavém místě, kde vám květák vydrží i několik týdnů. Po otevření uchovávejte už jen v chladničce. Květák lze podávat již druhý den po naložení. Skvěle se hodí k jakékoli slané kuchyni. Na míchaná vajíčka, topinkové chleby, k masu, rybám nebo jen tak třeba k sýrům nebo uzeninám.

Foto: Labela

Reklama