Víte proč je středomořská kuchyně stále oblíbenější i u nás? A proč jsou jižanky tak půvabné? Velký podíl na tom má příprava pokrmů na kvalitním – nejlépe panenském – olivovém oleji.
Do těla
Olej z oliv je vhodný nejen ve stavu syrovém – snáší dobře i vysoké teploty a dá se tedy použít k pečení, vaření i smažení. Olivový olej navíc chutná lépe než ostatní běžně užívané tuky, snižuje hladinu špatného cholesterolu v těle, čistí tepny a dbá o štíhlou linii. Má pozitivní vliv i na zdravou střevní mikroflóru.
Olivový olej, zejména panenský olivový olej (z prvního lisování) obsahuje množství látek s antioxidačními účinky a esenciální nenasycenou mastnou kyselinu olejovou. Za studena lisovaný olivový olej jí obsahuje více než 70 %. Je bohatý na vitamin E a povzbuzuje činnost trávicího ústrojí, pomáhá při zažívacích obtížích.
Na tělo
Olej z oliv také brzdí stárnutí pleti. Je výborný k čištění pokožky, k bělení zubů, jako přísada do koupele (pleť bude hebká a jemná), ke zjemnění kůže na rukou a na chodidlech. Prospívá vlasům, posiluje nehty, mírní kašel a při masáži uleví bolestivým kloubům i namoženým svalům.
Jaké rozlišujeme druhy? • nejlepší a nejoceňovanější olej je s označením „extra panenský“ (extra virgine), získaný prvním lisováním za studena • o něco méně ceněný, avšak stále ještě dobrý je „panenský“ (virgine), získaný dalším lisováním za studena • olivový olej „bez přídomku“ vznikl smíšením rafinovaných olivových olejů s různými oleji panenskými • nejméně kvalitní olej je „z olivových výlisků“ (di sansa d'.oliva), získaný kombinací rafinovaných extraktů z výlisků s oleji panenskými |



Neotevřenou láhev skladujte jako víno: v chladné a temné místnosti, tak se uchová hnědožlutá barva antioxidantů nejméně rok. Otevřená láhev vydrží přes tři měsíce. Ovšem pouze pokud ji budete udržovat v chladu, suchu a tmě.
Našel si olivový olej už natrvalo místo ve vaší domácnosti, nebo je pro vás stále ještě příliš drahým pamlskem? Jaký tuk nejraději používáte? Použila jste někdy olejové zábaly?
Nový komentář
Komentáře
Ťapina: fat-free oil
Eva_Fl: To zas bude nějaká náhražka, olej bez chuti oleje, ne?
To jsem tu teda ještě neviděla.
Já používám olivový olej místo drahých krémů na obličej a výsledek je opravdu OK.
Vivian: je dobré, udělat to stejně, jako dresing k salátu
. Tj pořádně smíchat olej a popřípadě vonnou sůl a trochu vody zvlášť a pak je nalít do koupele. Třeba v lahvičce od šamponu
.
Eva_Fl: taky miluju černé olivy
Když chci olejovou koupel, tak si musím dát spešl koupelový olej z drogerie, ten mastný oka nedělá...
evadolezalova: a jak si připravuješ koupel? Já si zkusila jednou dát ten "kuchyňský" olivový olej do vany a vzniklo z toho akorát to, že mi na vodě plavaly mastný oka, fuj fuj..
sanvean: to jo, dokonce maso pecu spolu se sadlem. Ale jinak smazim jen na ty bezchutovy verzi. Ten super duper chutovej si davam do salatu a tak. Jo - a na vlasy.
Eva_Fl: Ten jsem tu nikde neviděla (ani jsem ho teda nehledala), ale v některých receptech by mi třeba vůně másla chyběla ;)
Eva_Fl: ale tady se bohužel většinou prodávají fakt hnusné olivové oleje
sanvean: ten bez chuti se chutove hodi vsude.
Používám ho tam, kde se chuťově hodí. V maďarských, čínských nebo indických jídlech bych ho třeba nesnesla.
Vivian: co myslíš??
jasně že za jednou tě vrásky nezmizí, ale při pravidelném používání pleť vyživí a vypne
Olivovy olej pouzivam v kuchyni hodne, vlastne ani jiny nekupuju. Oblibila jsem si Bertolli a pouzivam ho v teple i studene kuchyni.
jo - a ke vsemu ho miluju a kdyz olivy, tak preferuju cerne.
Obyčejný (řepkový, slunečnicový nebo vícedruhový) olej používám jen na smažení řízků, sýra a bramboráků, což není moc často. Na všechno ostatní používám olivový, buďto dovezený nebo koupený v prodejnách řeckých či italských potravin.
tyrkys: mám stejný názor
Olivový olej miluju, ale jen některé druhy. Třeba všechny španělské mi smrdí. Řecké a italské jsou fajn, ale jen extra extra panenské, nebo origoš přivezené. Chápu, že pokud někdo zkusil jen běžně sem dovážené, třeba Bertolli, že mu to nechutná. Mně taky ne
.
používáme jenom olivový. Na studeno extra panenský, na teplou úpravu obyčejný olivový za cca 50-70 Kč/litr. Perfektní je dát si ráno na lačno 2 polévkové lžíce extra panenského oleje, výborně to sníží cholesterol. Koupel bez oliváče a mořské hrubozrnné soli si neumím ani představit
.
v italii jsme ho pouzivali hodne, ale ne na smazeni, protoze se hrozne rychle prepaluje a pak je dym vsude, jinak jsem si na jeho chut docela zvykla
cerne olivy a olivovy olej jsou veci, na ktere si zvykat nemusim, jak rika mommy, kapka koluje v genech a tim je vse dane