Foto: Mionetto

Ingredience: 

  • 400 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 100 g cukru krupice
  • 3 vejce
  • 150 ml vlažné vody
  • 1 lžička sušeného droždí
  • 1 hrnek hrozinek
  • 1 hrnek kandovaného ovoce
  • 2 lžíce rumu
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce rozpuštěného másla
  • Špetka soli
  • Kůra z jednoho citrónu

Postup: 

Smíchejte mouku, cukr, droždí, špetku soli a čerstvě nastrouhanou citronovou kůru a vanilkový cukr. V druhé misce smíchejte vlažnou vodu s vejci a medem. Poté tekutinu opatrně vmíchejte do moučné směsi. Vypracujte těsto, do něhož postupně přidávejte změklé máslo. Rozinky nasáknuté rumem a kandované ovoce zapracujte do těsta také. Vše nechte kynout klidně až 12 hodin, ideálně přes noc. Vykynuté těsto poté můžete rozdělit na dva díly, abyste měli Panettone menší. Připravte si jednorázovou papírovou formu (,pokud nemáte, vystačíte si třeba nerezovým hrncem a pečičím papírem) a vložte do ní kouli vytvarovanou z těsta tak, aby bylo až k okraji. Klidně nechte ještě pár hodin dokynout. Pečte zhruba 1 hodinu na 180 °C. Pokud do těsta píchnete špejlí, měla by být lehce vlhká, nikoli mokrá. Poté vyndejte a nechte vychladnout. Pro rychlejší vychladnutí a nadýchanou strukturu udělejte do upečeného Panettone několik malých dírek špejlí. Hotový chléb můžete posypat moučkovým cukrem.

Reklama