Věděla jste, že je dnes Mezinárodní den čokolády? Přečtěte si rozhovor s Janem Vronským z internetového obchodu s čokoládou, ve kterém se dozvíte zajímavosti ze světa čokolády, o kterých jste možná neměla ani tušení.

vronsky

Jan Vronský v práci... jak je vidět, neminul se povoláním. :)

Jaká čokoláda je nejoblíbenější?
Řekl bych, že stále nejoblíbenější jsou čokolády mléčné. Ovšem jak se rozšiřuje nabídka, a na náš trh se dostávají různé kvalitní hořké čokolády, či čokolády s kořením, rozšiřují se i preference spotřebitelů. Dle mého názoru je ideální najít si rovnováhu a mít své oblíbené čokolády jak mezi hořkými, tak i mezi mléčnými a bílými zástupci této pochutiny.

Vnímáte rozdíl mezi zákazníky mužského a ženského pohlaví?
Čokoládu samozřejmě více nakupují ženy, ale jinak se domnívám, že je tato lahůdka genderově velice korektní. Každému chutná něco jiného a pohlaví v tom díky bohu nehraje žádnou roli. Máte muže i ženy, kteří jsou konzervativní, a pak i takové, co touží experimentovat.

Které jsou nejprodávanější druhy čokolády před Valentýnem a na prvního Máje?
Před Valentýnem jsou určitě nejprodávanější čokolády do tvaru srdce a na Prvního máje zase do tvaru kladiva.... Ne, dělám si legraci. To jsou klišé, která nikoho nepřekvapí a od kterých se český spotřebitel už pomalu oprošťuje. Dnes, pokud to lidé slaví, se obdarovávají spíše kvalitní čokoládou, ke které přidají maximálně nějakou tu stuhu. Na druhou stranu říkat, že je něco klišé, je už docela klišé.

Obsahuje čokoláda látky, které působí na psychiku člověka (mají např. povzbuzující účinky), a které to jsou?
Na toto téma byla napsána nejedna práce a je již dokázáno a všeobecně známo, že čokoláda působí pozitivně na lidský organismus. Obsahuje celou řadu antioxidantů, čímž posiluje naši imunitu a snižuje rizika výskytu některých druhů rakoviny. Jiné látky obsažené v kakau zabraňují tvorbě zubního kazu. Čokoláda je příznivá pro krevní oběh, pro zažívání a samozřejmě i pro naši psychiku. Konzumace čokolády uvolňuje v našem mozku fenylethylamin, který náš mozek produkuje například v době zamilování.

Můžeme někoho „opít čokoládou“, tedy vybrat takové složení, které bude obsahovat mnoho opojných látek?
Opít někoho čokoládou samozřejmě lze, nicméně by to vyžadovalo velké množství čokolády a i jiných látek, což bych nedoporučoval už jen z hlediska zdravotního - všeho s mírou. Naproti tomu bych doporučil nějaké dobré červené víno (spíše suché) a k tomu čokoládu, která je přímo ke konzumaci s vínem vyrobena. Nejeden čokolatiér se touto kombinací zabývá a výsledný efekt je jak dělaný pro příjemné romantické večery.

Který druh čokolády byste doporučoval přinést na schůzku s někým, s kým se chceme sblížit?
Já jsem vtipálek, takže bych přinesl nějakou kuriozitu, či legrácku. Například čokoládu s chilli. Tím bych vyvolal krajní, lehce šokující, situaci, která by nás oba sblížila. Celou věc bych pak uklidnil a napravil super-kvalitní hořkou čokoládou, kterou bych měl samozřejmě v záloze.

Máte tip na romantický recept s čokoládou, kterým ohromíme druhou polovičku?
Určitě. Například moje oblíbené višně v čokoládě. Višně bych vypeckoval a naložil na 6-12 hodin do finské vodky. Poté bych rozehřál dobrou hořkou čokoládu a višně do ní namočil. Tuto první vrstvu bych nechal zaschnout. Když by čokoláda na višních zatvrdla, namočil bych je do čokolády znovu. Takto bych to opakoval, dokud by nebyl poměr čokolády a višní perfektní - řekněme tak 5krát, 6krát. Finské višně v hořké čokoládě bych podával lehce prochlazené. Alkohol působí uvolňujícím způsobem, a v menším množství zostřuje vaše smysly, mezi jinými právě i chuť - to je princip aperitivu. Kontrast sladkých višní a ovocně nakyslého kakaa je potom opravdová lahůdka.

Připraveno ve spolupráci s internetovou seznamkou eDarling.cz.
Degustátor čokolády Jan Vronský, internetový obchod cokolada.cz