Tak konečně dorazily i k nám! Farmářské trhy. Jak jsem záviděla lidem z větších měst, když se začaly rozjíždět farmářské trhy. A teď na nich můžu nakupovat i já.
První farmářský trh v naší blízkosti jsem si nemohla nechat ujít. Počítala jsem s tím, že jako první vlaštovka nebude nabízet všechno to, co již zavedené farmářské trhy v Praze, Brně, Ostravě a dalších větších městech. Přesto jsem v sobotu ráno plna nadšeného očekávání vyrazila do Drahotuš. První farmářský trh se tady odehrával v areálu základní školy.
Klub rodičů a přátel školy tady vybíral symbolické vstupné deset korun a nabízel nejen nákup kvalitních potravin a řemeslných výrobků, ale také kulturní program. Část prodejců měla své stánky „pod střechou“, v prostorách školy, a část na školním dvorku. A peníze se z peněženky jen sypaly. :-)
Hned u prvního stánku jsme neodolali medu z produkce včelí farmy, u které nakupujeme med pravidelně. Na výběr byl med medovicový (lesní), slunečnicový, akátový i smíšený. Velký výběr byl i v dalších včelích produktech. Kosmetika, svíčky, pamlsky.
Vedle včelařů jsme mohli ochutnat výborné víno nebo si koupit patchworkové výrobky.
Pravý ráj byl však na školním dvoře. První stánek, který nás naprosto uchvátil, byla pštrosí farma Doubravice. Po pštrosím masu pátráme v našem okolí již delší dobu a konečně jsme si mohli nakoupit. V kotlíku bublala pštrosí dršťková polévka, která voněla po celém dvorku. Málokterý návštěvník odolal, navíc za lidovou cenu 35 Kč za misku. Koupili jsme si maso na guláš, pštrosí sádlo, maso na steaky a filet. Čekají teď u nás doma na tu pravou chvíli a určitě se s vámi podělím o zkušenosti při přípravě.
Vedlejší stánek nabízel skvělý sýr, domácí máslo, podmáslí i zákys. Své produkty zde nabízela rodinná farma Zdeňka z Poruby. Neodolali jsme domácímu máslu a sýru a udělali jsme dobře.
Z další nabídky nás zaujal také stánek s bylinkami, pojízdná pekárna i tradiční Cyrilovy frgály, které jsou v našem kraji vyhlášenou pochoutkou. Kdo by odolal čerstvým tvarohovým, švestkovým, makovým a jiným koláčům? Těm, které mají tak sladkou a šťavnatou náplň a tenké jemné těsto?
A když vás svou vůní nezlákala dršťková polévka, tak zcela určitě to udělal stánek s trdelníky. Ale ani tohle nebylo poslední lákadlo pro milovníky sladkostí. Stánek s kvalitní čokoládou - přímo královskou - měl poměrně velkou frontu. Nejrůznější čokoládové výrobky, čokoládové nápoje, dokonce polotovar na přípravu domácí horké čokolády. A kdo dostal chuť na horkou čokoládu přímo na dvorku, mohl si vybrat malou, velkou nebo dokonce s vaječným likérem.
Z trhu jsme odcházeli z naditým košíkem a velice spokojení. Ano, je to první vlaštovka, a ta prý jaro nedělá, ale doufám, že pořadatelé byli spokojení s velkou návštěvností a že i my se dočkáme pravidelných farmářských trhů. Další nás čeká v pátek 15. dubna na náměstí v Hranicích na Moravě. Tak kdo z vás to má blízko, nezapomeňte alespoň nakouknout.
Zajímají vás farmářské trhy? Více informací najdete na těchto nebo těchto stránkách. Najdete si trh ve vašem okolí.
Nový komentář
Komentáře
ale to nemam stejne jistotu ze je to dobre
Na trhy nehodím, ale co se týká zeleniny, tak bedýnkuji - každé dva týdny mám velikánskou bedýnku a jsem spokojená. Je to sice dražší, ale chuťově o něčem jiném, než ze supermarketů.
Ok, tak se asi všichni, kteří jsme je kupovali a teď nám nechutnají, mýlíme. Když vám chutnají, tak pro vás není co řešit. My už nakupujeme jinde. Proč jíst horší, když si můžu koupit špičkový koláč. Jinak je tato diskuze bezpředmětná, prostě každý si hájíme to svoje.
monča — #12 Mončo, srovnání určitě mám. Domácí frgály pečeme taky, a už jsem určitě vyzkoušela od více výrobců.
Možná nemáte srovnání, máme zákazníky z Čech, kteří jsou nadšení ze slivovice i těchto frgálů, zřejmě proto, že neví přesně, jak má takový koláč chutnat. U nás v rodině se pečou i domácí, tak to je číslo 1 samozřejmě, ale jsou i místa, kde se dají koupit opravdu výborné, Cyrilovy to ale rozhodně už nejsou.
monča — #10 tak my jsme si Cyrilovy frgály kupovali právě tady na tom farmářském trhu a byly výborné.
Tak Cyrilovy frgály už dávno nejsou to, co bývaly. Teď už je odbývají, prodávají je už i v Makru. Těsto tvrdé, vysušené, náplně málo, máslo ani neviděly, spousta rumu, která přehluší chuť náplně. Tak ještě 2 roky zpátky byly výborné, teď už jsou odfláknuté. Kupujeme teď ve Lhotě u Vsetína, cenově jsou stejné, ale kvalita nesrovnatelná.
ToraToraTora — #7 Perníkov zatím dohání jen ztěžka....
Kupuju od místních farmářů zatím hlavně mléko sýry a jogurty, jsou skvělé a cenově skoro stejné jako v supermarketech.
pajda — #6 Na normální tržnici u nás také prodávají i pomeranče a španělské jahody, ale na farmářské trhy jsou zvaní jen místní pěstitelé a podmínkou je vlastní produkce. A většinu jich znám a vím, že Libčanská jablka nejsou z Rakouska a těchlovické třešně budou na ten nejlepší třešňový koláč, stejně jako tvaroh z Březhradu, Masíčko z Letohradu a tu fantastickou slaninku dělá náš řezník doma a je uplně nejlepší, co jsem kdy jedla
Dost by mě zajímalo, jak se to kontroluje, protože třeba na brněnských trzích je spousta zboží sice u stánků s adresou naší farmy, ale vlastní produkce je ze zahraničí, tedy dovezená. Jak tedy poznám, že je to opravdu naše a kvalitní? Osobně raději zajedu přímo na farmu, pokud můžu.
Já chodím na trh ráda a to skoro pravidelně. Hlavně pro český česnek - žádnou čínskou náhradu nechci - máslo, pro pečivo staročeských pekáren - takový kořen nebo chleba s papa ořechy A taky pro domácí klobásky, voňavý špekáčky, kytičky a další ovoce a zeleninu. Ráda budu podporovat české pěstitele a výrobce. Nemám potřebu kupovat v marketech dovozovou zeleninu a ovoce - jablka pouze česká. Jo, koupím si tam banány, papriky, občas rajčata, pórek - teď v zimě mi nic jiného nezbývá, ale na jaře a v létě tam nekupuju skoro vůbec. A taky mám pravidelně každé dva týdny svojí bedýnku, takže všeho dostatek.
Jsem ráda, že se tohle pořádá. Podpoří to lidi, kteří pracují a kteří mají právo svoje výrobky prodat za fér cenu, a ne za pár halířů do výkupen, které to o halíř dráž prodají do hypermarketů... (protože kdyby chtěli prodat dráž, tak markety nakoupí v Polsku, v Rakousku, onehdá jsem viděla jablka z Peru (?!). Pátrala jsem čím to je, že jsou ostatní země schopny nabídnout tak nízké ceny (plus ještě přeprava). Rakouští producenti např. brambor to prodávají de facto za nic, žijou jen z podpory státu a Evropské unie za to, že obdělávají pole, nic víc. Tzn. logika výdělečné činnosti se posunula z "prodeje brambor" na "našel jsem v knížce o podporách z EU stať, která říká, že když budu pěstovat brambory dostanu 5000 EUR měsíčně na podporu" kdyby to alespoň neprodávali...drtí tím cenu na trhu a tím taky producenty ze zemí, které si takové podmínky pro zemědělce v EU nevydupaly..
U nás jsou již druhým rokem, stejně jako bedýnkování. Jsme nadšenci. Na trzích jsou nejen návaly, ale pravidelně po dvou třech hodinách skoro vyprodáno.
maje — #1 Já jsem taky čekala, že účast bude taková nijaká a spíš budou všichni očumovat a nic kupovat. Ale hodně mě překvapilo jaký tam byl nával a jak všichni nakupovali...to jsem fakt nečekala...
tak u nás trhy nejsou a ani nebudou. stejně by tu nikdo nic nekoupil, páč je to dražší než z pennáče. nicméně trdelníky dělám doma a jím je ještě vlažné. hned po upečení jsou lepší než kupované. ale druhý den (když náhodou zbyde), dobré nejsou. tak nevím, kde dělám chybu.