Foto: Shutterstock
U jablek, banánů, ale i dalších druhů ovoce a u některé zeleniny, jako jsou třeba brambory, probíhá po nakrájení podle vědců z univerzity v Maine vlivem kyslíku chemická reakce. Kyslík reaguje s enzymem v ovoci a výsledkem je nežádoucí zhnědnutí, které degraduje nejen jeho vzhled, ale promítne se i do jeho chuti.
Jenže někdy chceme mít mísu nakrájeného ovoce venku, aby si každý vzal, kolik bude chtít. Třeba na dětské party jsou rodiče jistě mnohem radši, když jejich potomci sáhnou raději po ovoci než po sladkostech. Pokud ale nevypadá dobře a lákavě, je jasné, co zvítězí. Naštěstí existuje několik tipů, jak hnědnutí zabránit.
Podle vědců z univerzity v Maine i serveru Education jsou v prevenci hnědnutí nejlepší kyseliny, které snižují pH povrchu potravin. Na ovoce je tedy skvělé použít citrónovou šťávu. Tu můžete smíchat s vodou, nalít směs do rozprašovače a nakrájené ovoce jí rovnoměrně postříkat. Kyselina obsažená v citrónové šťávě totiž deaktivuje enzym zodpovědný za hnědnutí.
Hnědnutí zpomalí také ponoření ovoce do vody, která snižuje přísun kyslíku. Není to ale zrovna nejpohodlnější řešení.
Použít se dá i octová lázeň, kdy trochu octa smícháte s vodou, do ní umyté a nakrájené ovoce ponoříte asi na patnáct minut, poté ho vyndáte a omyjete čistou vodou.
Zdroje: Education, Science Experiment
Nový komentář
Komentáře
Jahody, maliny, hrozny, borůvky a třeba meloun tak rychle nehnědnou a venku stejně člověk nemůže nachystat ovoce moc, jde na ně hmyz. Chápu, že se děti nemají cpát jen sladkostmi, ale s dortem se na oslavě obvykle počítá. Navíc děti se spíš těší na zábavu, na soutěže, na tancování, na vybavování dárků a na ten dort. Většina pohoštění je tam pro rodiče.
Dobře, ale zas aby všechno chutnalo po citronu - nebo dokonce octu, to člověk obvykle taky nechce. No a speciálně na dětské party bych radši dala každému dítěti malou misku s ovocem jen pro něj, než aby si všechny děti tlápaly špinavýma rukama do společné mísy.