62f0bd396a4f0cl.jpg
Foto: Shutterstock

U jablek, banánů, ale i dalších druhů ovoce a u některé zeleniny, jako jsou třeba brambory, probíhá po nakrájení podle vědců z univerzity v Maine vlivem kyslíku chemická reakce. Kyslík reaguje s enzymem v ovoci a výsledkem je nežádoucí zhnědnutí, které degraduje nejen jeho vzhled, ale promítne se i do jeho chuti.

Jenže někdy chceme mít mísu nakrájeného ovoce venku, aby si každý vzal, kolik bude chtít. Třeba na dětské party jsou rodiče jistě mnohem radši, když jejich potomci sáhnou raději po ovoci než po sladkostech. Pokud ale nevypadá dobře a lákavě, je jasné, co zvítězí. Naštěstí existuje několik tipů, jak hnědnutí zabránit.

Podle vědců z univerzity v Maine i serveru Education jsou v prevenci hnědnutí nejlepší kyseliny, které snižují pH povrchu potravin. Na ovoce je tedy skvělé použít citrónovou šťávu. Tu můžete smíchat s vodou, nalít směs do rozprašovače a nakrájené ovoce jí rovnoměrně postříkat. Kyselina obsažená v citrónové šťávě totiž deaktivuje enzym zodpovědný za hnědnutí.

Hnědnutí zpomalí také ponoření ovoce do vody, která snižuje přísun kyslíku. Není to ale zrovna nejpohodlnější řešení.

Použít se dá i octová lázeň, kdy trochu octa smícháte s vodou, do ní umyté a nakrájené ovoce ponoříte asi na patnáct minut, poté ho vyndáte a omyjete čistou vodou.

Zdroje: Education, Science Experiment