vepřové jazyky

Výlety do Krkonoš jsou pro naši rodinu a kamarádky vždycky velkým přínosem. Úžasně si odpočineme, načerpáme nové síly, někdy taky sportujeme, vždycky si užíváme pohostinnosti našich hostitelů a vždycky si odvezeme nezapomenutelné kulinářské zážitky z kuchyně majitelky penzionu Zvonička, Evy.

Při minulém pobytu jsme tady slavili narozeniny. Hostina byla vskutku královská, stoly se prohýbaly, a i když nás bylo poměrně hodně, tak jsme „zbytky" dojídali ještě v neděli. A některé kousky na slavnostní tabuli byly tak neodolatelné, že jsem si vyžebrala pár receptů.

Nenašel se ani jeden člověk, kterému by nezachutnaly nakládané vepřové jazyky. Plavaly v černé voňavé omáčce a voněly po perníčcích.

Suroviny:
4 vepřové jazyky
500 ml červeného vína
sojová omáčka
sůl
badyán
nové koření
pepř celý
bobkový list
ústřicová omáčka (hustá černá)

Postup:
Jazyky si očistíme, ořízneme z nich přebytečné maso a necháme jen samotný jazyk. Dáme do hrnce a zalijeme vínem a do zbytku potřebného objemu vodou (aby byly jazyky ponořené). Přidáme sojovou omáčku, asi tak 30–50 ml, badyán (asi 3–4 hvězdičky), nové koření (10 kuliček), pepř (10–15 kuliček) a tři bobkové listy. Doporučuji osolit jen velice lehce, případně vůbec, protože ústřicová omáčka, kterou budeme k jazykům přidávat, je poměrně dost slaná. Při prvním pokusu dostihnout dokonalosti originálního receptu jsem jazyky solila a výsledek byl sice výborný, leč poměrně slaný.

Vaříme 2,5 až 3 hodiny, do měkka. Jazyky vyjmeme, nakrájíme na plátky. Mezitím necháme vývar prudce vřít, a to tak dlouho, než z něj zbude opravdu jen trocha. Asi tak 150–200 ml. Přimícháme ústřicovou omáčku a touto směsí zalijeme jazyky, které jsme naskládali do nějaké mísy nebo třeba do pekáče. Jednotlivé vrstvy proléváme ústřicovou směsí.

Takto naložené jazyky necháme v chladu odležet 24 hodin.

Podáváme s pečivem.

Reklama