Karob znali už starověcí Egypťané a Řekové a podle pověsti pomáhal přežít také Janu Křtiteli, který karobové lusky konzumoval na poušti. To proto zůstaly dodnes známy také pojmem svatojánský chléb. Jenže i když se tato plodina těšila po dlouhá tisíciletí velké oblibě, poslední generace na ni tak trochu pozapomněla. Naštěstí se znovu vrací do kurzu. Má totiž celou řadu pozitivních účinků na naše zdraví.
Karob je luštěnina
Moučka čokoládové barvy, jak známe karob z obchodů, pochází z plodů stálezeleného, vysokého stromu nesoucího název rohovník obecný (Ceratonia siliqua), jehož domovinou jsou subtropické oblasti Středomoří. Jelikož patří do čeledi bobovitých, řadí se jeho plody mezi luštěniny. A právě z dlouhých, sytě zelených lusků, které na stromě sluníčko usuší a zbarví do čokoládova, vzniká karob. Ano, na moučku se za studena melou právě tyto lusky (uschlá dužina), nikoli semena, která obsahují. Ta se před zpracováním vyškrabávají. Ale nevyhazují se, také mají své využití.
Závaží i „éčko“
V minulosti sloužila semena karobu jako závaží při určování hmotnosti drahých kamenů. Jsou totiž jedno jako druhé – stejně těžké. Však také z jejich řeckého názvu „kerátion“ měl vzniknout i český název „karát“. V dnešní době už ale mají karobová semena jiné využití. Vyrábí se z nich karubin, tedy bezpečné zahušťovadlo a stabilizátor pro potravinářský průmysl, který známe pod označením E410.
Co karob obsahuje?
Karobová moučka má zcela jiné nutriční složení než kakaový prášek. Zatímco kakaový prášek holandského typu má kolem 14 % tuku a 17 % sacharidů, v karobu je 0,4 % tuku a 80 % sacharidů. Proto je také přirozeným sladidlem. Zbytek tvoří vláknina, bílkoviny, minerální látky, hlavně železo, hořčík, vápník a fosfor, nebo vitaminy A, B, B2, B3 a D.
Zdoj foto: Shutterstock
Proč dát přednost karobu
Kromě toho, že karob v rozumném množství svědčí vaší linii, má pozitivní vliv i na vaše zdraví. Zlepšuje trávení, pomáhá při průjmu a žaludeční nevolnosti, snižuje hladinu cholesterolu. Na rozdíl od kakaa v karobu ale nenajdete kofein a další látky, které u citlivých osob mohou způsobovat poruchy spánky, zrychlení tepu či úzkostlivost. Proto mohou karob bez obav konzumovat i děti včetně kojenců. Navíc nepůsobí alergie a používá se při výrobě bezlepkových potravin.
Čtěte také:
- Máte chuť na čokoládu? Pět důvodů, proč si namísto tabulky dát přímo kakaové boby
- Kaštanová mouka: Deset důvodů, proč s ní péct i vařit
Nový komentář
Komentáře
Přiznám se, že doposud jsem o karobu alias svatojánském chlebíčku neměla ani potuchy. Kakau se vyhýbám jak čert kříži už třičtvrtě roku, ale chybí mi, takže moc a moc děkuji za článek, teď jsem zase o něco chytřejší a už se těším jako malej Jarda až karob vyzkouším
Čokoláda je nenahraditelná!
Můj táta mi říkal , že svatojánský chlebíček dostávali jako malí - po roce 1930 - jako cukroví o vánocích.
Používám jej všude místo klasického kakaa . Slaďoučký a výborný !
Nevidim jediný důvod proč to dávat kojencům.
Poprvé o tom slyším , a přitom to vypadá jako dobrý věc , i když zkusit to na vlastní chutě by bylo jistě lepší ...
O karabu slyším poprvé.